Vakcinacija je korisna za dijete, porodicu, zajednicu i državu

30.09.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Kako vratiti povjerenje javnosti u imunizaciju? Na ovo pitanju, odgovor su pokušali dati epidemiolozi, pedijatri i komunikacijski stručnjaci na nedavno održanom skupu na Jahorini u organizaciji UNICEF-a

Tekst u rubrici ‘Šta drugi pišu’ prenosimo s portala Zasvakodijete.ba

Razmjenom informacija, znanja i iskustava o informisanju javnosti i izvještavanju medija o imunizaciji došlo se do ključnih preporuka za komunikacijske aktivnosti kako bi se vratilo povjerenja javnosti u imunizaciju kao najučinkovitiji oblik javnozdravstvene zaštite.

Među brojnim preporukama su kontinuirano promoviranje pozitivnih aspekata imunizacije, redovna i obavezna edukacija zdravstvenih radnika koji učestvuju u procesu imunizacije kako bi imali najnovija saznanja, omogućavanje pedijatrima više vremena za rad sa pacijentima i savjetovanje s roditeljima, poboljšanje sistema snabdijevanja vakcinama, obezbjeđivanje relevantnih i naučno utemeljenih izvora na kojima bi se roditelji, novinari i službenici za odnose s javnosti mogli informirati o imunizaciji i dobiti naučno utemeljene odgovore. Air Jordan 8 cheap albion gold Predloženo je da se kroz revidiranje legislative unaprijedi proces imunizacije, obezbjedi stabilnije finansiranje programa imunizacije, unaprijedi prikupljanje i analizu podataka.

Problem vakcinacije u BiH i zemljama regiona je novijeg datuma i dešava se zadnjih 10 do 15 godina. LeGarrette Blount

 • Air Max 90 Hyperfuse
 • buy albion gold Ako govorimo o javnom zdravstvu, vakcinacija bi trebala biti prvi prioritet. Bo Jackson Auburn Tigers Jersey New Balance 997 męskie albion silver Roditelji trebaju vjerovati u vakcinaciju i to da vakcine nisu samo korisne za njihovu djecu, već i neophodne, i vakcinacija je pravo svakog djeteta. Carl Banks buty air jordan 5 damskie buy albion silver Vakcinacija je korisna za dijete, porodicu, zajednicu i državu”, kazao je dr Ayman Abulaban, predstavnik UNICEF-a za BiH istaknuvši da sve što se radi treba da bude u najboljem interesu svakog djeteta. asics gel kinsei donna cheap albion silver .

  Trenutna epidemiološka situacija ocijenjena je nesigurnom do nepovoljnom.

  Antivakcinalnoj kampanji se suprotstaviti argumentirano, naučno utvrđenim činjenicama, medijski popraćenom i od autoriteta podržanom vakcinalnom kampanjom” kazao je dr Željko Ler iz Zavoda za javno zdravstvo FbiH.

  Ako nema neke bolesti, ne znači da nisu prisutni njeni uzročnici. Moncler Homme new balance 993 cheap albion gold BiH je uz Ukrajinu, Rumuniju i Gruziju jedna od četiri ‘crvene tačke’ na kojima je moguć povratak poliomijelitisa. Scarpe Air Jordan 4.5 Nike Air Max 2016 Heren Rood buy albion gold U jednoj od tih tačaka-Ukrajini, već se pojavio”, kazao je na radionici neuropedijatar dr. Oregon State Beavers adidas outlet shop albion gold Smail Zubčević.

  Uz ostale aktere, posebno je istaknuta uloga pedijatara.

  “Danas pedijatri moraju biti dobro informirani promotori vakcinacije. UAB Blazers Kanken Big Baratas Naoružani strpljenjem, znanjem i vještinama komunikacije”, kazao je pedijatar dr. Željko Rončević.

  “Pedijatar je prva osoba koja se pojavljuje u procesu imunizacije i u direknom je kontaktu sa roditeljima koji od njih očekuju sve više informacija. Phil Simms Clemson Tigers Liječnik treba da priča sa pacijentima, a ne pacijentima”, istakla je pedijatrica dr.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.