Ganga se proučava na svjetskim univerzitetima, treba je sačuvati: Dani evropskog naslijeđa

19.09.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

U evropskim razmjerima, ganga je jedan od kompleksnijih višeglasnih tradicionalnih muzičkih oblika, a malo je poznato da se ovaj napjev proučava na svjetskim univerzitetima.

Tradicionalno ganganje tipično je za stočarske krajeve dinarskog pojasa, a zahvaljujući kretanjima stočara ganga se širila po zapadnoj Hercegovni, zapadnoj Bosni i dalmatinskoj Zagori.

Kompleksnost ovog oblika i njegova jedinstvenost razlog su da se ove godine našao u fokusu manifestacije Dani evropskog naslijeđa, koje će se od 19. Air Jordan 11 For Kids zonnebril ray ban heren cheap albion gold soldes adidas pas cher do 21. Nike Air Presto Fjallraven Kanken Kids UK albion gold Fjallraven Kanken No.2 novembra održati u Livnu.

Gangi će biti posvećen naučni skup na kojem će sudjelovati i dr.Ankica Petrović, svjetski poznata etnomuzikologinja i socijalna antropologinja koja je na temu gange doktorirala na prestižnom Queens univerzitetu u Belfastu. Nike Air Max 2017 Homme Canotta Oklahoma City Thunder albion silver Nike Air zoom Pegasus 32 damskie Profesorica Petrović do rata je predavala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a nakon toga na UCLA u Los Angelesu.

Osim nje, na ovom skupu govorit će povjesničar i etnograf dr. Ross Pierschbacher Jersey Jarrett Lee – LSU Tigers cheap albion silver fjallraven kanken españa Anđelko Mijatović, etnolog dr. Canada Goose Homme Oakley pas cher cheap albion gold Canotta Boston Celtics Joško Ćaleta, šef ureda UNESCO u SarajevuSiniša Šešum i drugi.

Ganga je kandidatkinja za upis na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a, na osnovu Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine kojoj je naša zemlja pristupila 2009.

Ovo je 19. Nike Free 5.0 Femme
buy albion silver New Balance 997 męskie put kako Ministarstvo za kulturu i sport Federacije BiH organizira manifestaciju Dani evropskog naslijeđa, a kao grad domaćin izabrano je Livno.

Mjesto događanja je Franjevački muzej i galerija Gorica, kulturna institucija koja služi na ponos Livnjacima. Army Black Knights Jerseys adidas yeezy boost buy albion gold

 • Miami Heat
 • U ovoj ustanovi čuvaju se mnogi materijalni spomenici, kakva je opsežna kolekcija djela Gabrijela Jurkića, ili najstarija očuvana vunena tkanina u Evropi, stara 3000 godina.

  Ministrica za kulturu i sport FBiH Zora Dujmović, na današnjoj konferenciji za medije naglasila je da je tema ovogodišnje manifestacija nematerijalna kulturna baština koja je u neraskidivoj vezi s materijalnim kulturnim naslijeđem.

  Istaknula je da je s pristupanjem naše zemlje Konvenciji o nematerijalnom kulturnom naslijeđu UNESCO-a, otvorena preliminarna lista naših kandidatkinja, koja ukazuje na raznolikost kulturnog stvaralaštva u BiH.

  Na konferenciji za medije govorila je i Lidija Mičić, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, najavivši da će dio ovogodišnje manifestacije biti i promocija godišnjaka Naše starine koji Zavod objavljuje već 69 godina. Canada Goose Ontario Parka Air Max Baratas buy albion gold New Balance 678 mujer Zavod za zaštitu spomenika FBiH je, naime, pravni nasljednik nekadašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu spomenika BiH koji je nastao 1947.

  Ravnatelj Franjevačke galerije Gorica Josip Gelo, potvrdio je da Livno – “grad sira i slikara” spremno čeka sudionike na ovoj važnoj manifestaciji. Sweats à Capuche nike air max 2017 goedkoop adidas yeezy boost 350 damskie Slavnu tradiciju koju je Gabrijel Jurkić započeo još prije jednog stoljeća kao prvi školovani livanjski slikar, nakon njega nastavilo je preko 70 likovnih umjetnika.

  “Franjevački muzej i galerija su istinski čuvari pokretnog i nepokretnog blaga županije.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.