Građani u službi policije: Smiju zadržati počinitelja krivičnog djela, ali ga ne smiju tući

17.10.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Pucnjave, ubistva, pljačke i razbojništva… nike air max pas cher sve ovo postalo je dio sumorne sarajevske svakodnevnice. adidas hamburg femme Adidas buty Zbog straha od kriminala mnogi ljudi nabavljaju oružje ili uče borilačke vještine, nastojeći se zaštititi.

Piše: Sanja Šabanadžović, Manjine.ba

Kako se odbraniti kada vas napadne nasilna osoba ili ako zateknete provalnika u kući, a da zajedno s njim ne završite u zatvoru?

Neke države donijele su zakone koji građanima daju pravo da koriste ubojitu silu kako bi se obranili. nike blazer pas cher A kako je pitanje samoodbrane regulirano u Bosni i Hercegovini?

“Ukoliko vas neko napadne, imate pravo na nužnu odbranu koja mora biti istovremena i srazmjerno iste jačine kao i napad. nike air jordan 31 uomo

 • NIKE TENNIS CLASSIC ULTRA FLYKNIT
 • Dakle, ne tretira se kao kazneno djelo ako je počinjeno u nužnoj odbrani. New Balance 990 femme Air Jordan 12 Retro Ako vas neko napadne šipkom, a vi izvadite pištolj, onda to nije nužna odbrana već prekoračenje granice nužne odbrane. nike air jordan 1 donna Međutim, da li je odbrana bila srazmjerna, utvrđuje sud.

  Živimo u vremenu kada mnogi građani posjeduju oružje, mnogi su u strahu, manjak je policijske snage… adidas yeezy boost 750 homme Ovo je široko pitanje i ovisi o okolnostima, da li je bilo svjedoka, da li je korišteno oružje, kakve su povrede”, kaže za advokat Damir Alagić. asics donna

  Članovi Krivičnog zakona FBiH koji se odnose na pitanje samoodbrane, glase ovako:

  Da građani često znaju sami zadržati napadača ili razbojnika, mogli smo se uvjeriti i protekle sedmice u dva odvojena slučaja.

  No, bez obzira na to da li je u pitanju samoodbrana ili pritjecanje u pomoć sugrađanima, bh. građani su često solidarni i pomažu policiji u identifikaciji počinitelja.

  “Slučajevi u kojima su građani zadržali počinitelja krivičnog djela nisu neobični u našoj praksi. New Balance 1400 homme Nike Air Max Norge Nettbutikk Sko Mogu reći da čak i Zakon o krivičnom postupku daje pravo svakom građaninu da može zadržati osobu koja je zatečena na izvršenju krivičnog djela, ali pod uvjetom da o tome odmahobavijesti nadležnu policijsku upravu ili tužilaštvo. New Balance 999 homme Također, naglašeno je da građani ne smiju upotrebljavati silu, odnosno tući izvršitelja krivičnog djela.

  Mogu reći da su građani inače solidarni i žele pomoći drugima u nevolji. Imamo dobru saradnju s građanima i svjedoci ste da prilikom identifikacije određenih izvršilaca krivičnih djela, putem naše internet stranice odnosno objavljenih fotografija ili videa, molimo građane da pomognu. Nike Free 5.0 Femme Uvijek kad smo u prilici, napomenemo ulogu građana kao nezaobilaznu u radu policijskih organa. New Balance 373 homme Njihova pomoć u mnogome doprinosi rasvjetljavanju krivičnih djela na području Kantona Sarajevo. New Balance 446 homme Adidas ZX Flux Heren Što se tiče korištenja sile, to je pitanje koje rješava sud i ispituje okolnosti, stoga u to ne želim ulaziti”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo Irfan Nefić .

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.