Građani u službi policije: Smiju zadržati počinitelja krivičnog djela, ali ga ne smiju tući

17.12.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Pucnjave, ubistva, pljačke i razbojništva… sve ovo postalo je dio sumorne sarajevske svakodnevnice. Zbog straha od kriminala mnogi ljudi nabavljaju oružje ili uče borilačke vještine, nastojeći se zaštititi.

Piše: Sanja Šabanadžović, Manjine.ba

Kako se odbraniti kada vas napadne nasilna osoba ili ako zateknete provalnika u kući, a da zajedno s njim ne završite u zatvoru?

Neke države donijele su zakone koji građanima daju pravo da koriste ubojitu silu kako bi se obranili. A kako je pitanje samoodbrane regulirano u Bosni i Hercegovini?

“Ukoliko vas neko napadne, imate pravo na nužnu odbranu koja mora biti istovremena i srazmjerno iste jačine kao i napad. Dakle, ne tretira se kao kazneno djelo ako je počinjeno u nužnoj odbrani. Ako vas neko napadne šipkom, a vi izvadite pištolj, onda to nije nužna odbrana već prekoračenje granice nužne odbrane. Međutim, da li je odbrana bila srazmjerna, utvrđuje sud.

Živimo u vremenu kada mnogi građani posjeduju oružje, mnogi su u strahu, manjak je policijske snage… Ovo je široko pitanje i ovisi o okolnostima, da li je bilo svjedoka, da li je korišteno oružje, kakve su povrede”, kaže za advokat Damir Alagić. 

Članovi Krivičnog zakona FBiH koji se odnose na pitanje samoodbrane, glase ovako:

Da građani često znaju sami zadržati napadača ili razbojnika, mogli smo se uvjeriti i protekle sedmice u dva odvojena slučaja.

No, bez obzira na to da li je u pitanju samoodbrana ili pritjecanje u pomoć sugrađanima, bh. građani su često solidarni i pomažu policiji u identifikaciji počinitelja.

“Slučajevi u kojima su građani zadržali počinitelja krivičnog djela nisu neobični u našoj praksi. Mogu reći da čak i Zakon o krivičnom postupku daje pravo svakom građaninu da može zadržati osobu koja je zatečena na izvršenju krivičnog djela, ali pod uvjetom da o tome odmahobavijesti nadležnu policijsku upravu ili tužilaštvo. Također, naglašeno je da građani ne smiju upotrebljavati silu, odnosno tući izvršitelja krivičnog djela.

Mogu reći da su građani inače solidarni i žele pomoći drugima u nevolji. Imamo dobru saradnju s građanima i svjedoci ste da prilikom identifikacije određenih izvršilaca krivičnih djela, putem naše internet stranice odnosno objavljenih fotografija ili videa, molimo građane da pomognu. Uvijek kad smo u prilici, napomenemo ulogu građana kao nezaobilaznu u radu policijskih organa. Njihova pomoć u mnogome doprinosi rasvjetljavanju krivičnih djela na području Kantona Sarajevo. Što se tiče korištenja sile, to je pitanje koje rješava sud i ispituje okolnosti, stoga u to ne želim ulaziti”, izjavio je glasnogovornik Ministarstva za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo Irfan Nefić .  

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.