Dan sjećanja na ubijene trans* osobe – nevidljivi/e među nama

20.09.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Niko ne smije biti izložen nasilju (samo) zbog svog rodnog identiteta ili rodnog izražavanja. Nikome se ne smije oduzeti pravo na sigurnost.

Danas, 20.

 • ROSHE TWO
 • ray ban pas cher novembra, već sedamnaestu godinu zaredom obilježava se Dan sjećanja na trans* osobe (Trans Day of Rememberance –#TDoR) koje više nisu sa nama, piše SOC.

  TDoR je dan kada se sjećamo onih koji/e su bili/e žrtve ubistava, nasilja i brutalnih mučenja, zbog svog rodnog identiteta ili rodnog neuklapanja u binarne heteronormativne matrice. Washington Wizards

  Danas nam je cilj da ukažemo na taj problem. Mi živimo u svijetu nasilja, a nasilje nad transrodnim i transeksualnim osobama, gotovo uvijek prolazi nezapaženo. Youngstown State Penguins Ukoliko ne govorimo o nasilju, ubistvima i mučenjima transrodnih osoba, stavljamo te priče u zaborav.

  TDoR se obilježava u znak sjećanja na Ritu Hester, trans ženu koja je ubijena u svom stanu, 1998. Air Max 90 Mujer
 • Air Jordan 14 Homme
 • godine. adidas zx flux męskie Od tada je ubijeno stotine njih. new balance 998 homme 2015 Također, obilježavanje 20. Air Max TN novembra je započela i trans žena, aktivistkinja i zagovaračica za prava trans* osoba Gwendolyn Ann Smith.

  Samo ove godine diljem svijeta ubijena je 271 osoba. Canada Goose Homme Ali to su samo zabilježeni slučajevi. Timberland Hiver Bottes asics gel lyte v gore tex online Šta je sa onima koji nisu prijavljeni, koji su okarakterisani drugačije od onog kako ih treba nazvati – zločin iz mržnje!

  Svake godine Transgender Europe (TGEU) izdaje izvještaj sa najnovinjim podacima praćenja zločina iz mržnje prema trans* osobama. Scarpe Nike Store Ove godine najviše ubistava se desilo u Brazilu (118), u Pakistanu 7, a najbliže nama – u Turskoj 3, Italiji 2, itd. Broj bi vjerovatno bio i veći da su ubistva i mučenja transrodnih osoba, bilo da se dešava u javnom prostoru ili u kući, bila prepoznata od strane istražnih organa i okarakterisana kao zločini iz mržnje prema trans* osobama.

  U Bosni i Hercegovini govorimo o širokom spektru trans* osoba, od gradova do manjih mjesta, o trans* ženama koje su nevidljive, o trans* ženama koje su Romkinje; koliko nasilja i ubistava prođe, a i da ne znamo da se radi o zločinima iz mržnje.

  Mi koji smo tu imamo još mnogo posla. ULTRA BOOST

  Parajumpers Denali Femme asics gel noosa mujer Prava transrodnih osoba počinju od bazičnog ljudskog prava, a koji/e mnogi/e od nas uzimaju zdravo za gotovo, a to je – pravo da postojim! Pravo na život bez nasilja.

  Povećan je i broj trans*osoba koje su aut, ali nažalost i trans* osoba koje/i su izgubili svoje živote. Nike Kobe Adidas Yeezy 350 Heren Činjenica je da sve više mladih trans* osoba koji/e su hrabri/e i koji su odlučili/e da žive svoj život van zadanih normi, postali/e su žrtve ekstremnog nasilja, mučenja, sakaćenja, silovanja i ubistava.

  Nemali je broj slučajeva gdje se nasilje vrši u kućama i od strane roditelja. asics gel noosa hombre U jednoj od zemalja, gdje je prijavljeno ubistvo nad trans*osobom, otac je do smrti tukao kćerku (trans* djevojku) jer ju je pokušao naučiti da se ponaša kao muškarac. Takvih slučajeva ima i u BiH i ostaju neprijavljeni.

  Treba napomenuti da najveći broj ubistava trans* osoba se dešava upravo u zemljama gdje je trans* pokret dosta jak i vidljiv. To nikako ne znači, da ne trebamo i dalje da radimo na tome.

  Za trans* osobe, vidljivost je ključna. Važno je napomenuti da svako može biti žrtva transfobije. ADIDAS PURE BOOST NIKE AIR HUARACHE

  Osobe koje se identifikuju kao trans* osobe, osobe čiji se rodni identitet ne uklapa u tipične binarne obrasce, na meti napadača su i osobe koje nisu dovoljno „muško“ ili dovoljno „žensko“. Nike Hurley Phantom Free

 • SCARPE NIKE HUARACHE
 • Nekad i sam izgled ili rodno izražavanje može biti povod za nasilje.

  Mi nažalost živimo u svijetu nasilja, i naš zadatak je da prekinemo taj krug. Demaryius Thomas Jerseys Yeezy Boost 350 V2 Kanken 16L Da pričamo o transrodnosti, da osobe uvažavamo sa njihovim imenima i identitetima, da edukujemo druge.

  Ovim putem odajemo počast onima koji i koje više nisu sa nama. new balance 998 black teal Odajemo im počast jer su bili i bile hrabri/e, iako su za lokalni kontekst bili/e doživljavani/e kao lokalne lude, što je za dosta trans* osoba to bila krinka za golo preživljavanje.

 • Womens Nike Air Max TN
 • Takva je bila i S., koja je prije desetak godina brutalno ubijena u jednom naselju u Sarajevu. ParaJumpers Mystic Jacket Niko nije pisao o tome, jer šta su oni znali sta znači biti trans* osoba. Doudounes Parajumpers Ali ona je dobro znala ko je. New Balance Baratas Nike Air Max 2017 Dames Takva je bila i D. lokalna banjalučka luda. nike buty męskie

  Za one koji/e su nevidljivi/e.

  Želimo da odamo priznanje za hrabrost onima koji i koje se rodno ne konformiraju, koji/e se svakodnevno bore, koji i koje nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti, neophpodnim lijekovima, koji i koje ne mogu da dobiju posao, koji i koje moraju da se skrivaju i budu ono sto jesu samo kada ostanu posve sami/e.

  Odajemo počast mrtvima i odajemo priznanje za hrabrost živima.

  Sarajevski otvoreni centar nastavlja sa radom sa institucijama za priznavanje statusa transrodnih osoba. Nastavljamo sa radom na prepoznavanju zločina iz mržnje.

 • Portland Trail Blazers
 • Air Max 90 Uomo
 • Nastavljamo sa radom sa trans* zajednicom ali i svim lezbejkama, gej, biseksualnim, trans* i drugim osobama koje žele da se priključe zajedničkim naporima za bolje svih nas.

  Danas, vas pozivamo da simbolično obilježite ovaj dan. High Fill Power Harrasseket New Balance 1600 mujer Zapalite svijeću ili stavite obilježje kao znak sjećanja #TDoR.

  Ako pogledate oko sebe, sigurno znate barem jednu transrodnu osobu. Soldes Asics 2017 Mi smo svi dio jednog sistema.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.