Revolucionarno rješenje sarajevskih studenata: Kako ukloniti smog iz kotline?

18.09.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Prema današnjim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine, očekuju se slabe padavine u Bosni, dok će u većini područja padati slab snijeg ili susnježica.

Ova informacija razveselila je sve, s obzirom na to da smo se posljednjih dana gušili u smogu i magli. Jacob Parker Jersey albion silver Nike Air Max 2016 Femme U većem dijelu BiH zabilježene su velike koncentracije zagađujućih materija, a još prošle sedmiceproglašena je epizoda pripravnosti u Kantonu Sarajevo, općini Kakanj i općini Zenica. buy albion gold Nadležne institucije su tim povodom poduzimale sve potrebne mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

Međutim, Sarajevo je jučer prodisalo. Jamie Collins

 • Scarpe Running Nike Uomo
 • cheap albion gold Zagađenje zraka danas je osjetno manje, a na planinama je baš kao i u prethodnom periodu sunčano.
  Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo saopćili su da je došlo do pada koncentracije zagađujućih tvari u zraku, kako su to zabilježile automatske stanice, putem kojih se obavlja monitoring kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

  Bili smo svjedoci da se osim pukih saopćenja, izdavanja epizoda pripravnosti, proglašenja vanrednog stanja zbog prekomjerne zagađenosti, ništa konkretno nije poduzelo, kako bi građani BiH, konačno prodisali. buy albion silver Fjällräven Kånken Ryggsäckar Ponukani ishodom cjelokupne situacije, sarajevski studenti master studija Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u pismu, koje su potpisali zajedno s prof. dr. Osmanom Lindovom, predložili su konkretna i podrobnija rješenja za smanjenje zagađenja glavnoga grada BiH.

  Sarajevski studenti imaju rješenje za smanjenje smoga: Ovo je njihov prijedlog

  U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba prof. Solde yeezy boost Air Jordan 1 dr. Doudoune Parajumpers Harraseeket

 • AIR ZOOM PEGASUS 33
 • Osman Lindovgovorio je o konkretnim rješenjima koje su studenti Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i on zajedno osmislili i uz pomoć nadležnih planiraju provesti.

  “Morali smo se odlučiti na ovakav korak i u javnost izaći s konkretnim prijedlozima, a sve u skladu s našim okvirima djelovanja, odnosno tematike koju obrađujemo na fakultetu. Canada Goose Homme Pas Cher Pierre Garcon Redskins Jerseys Neka rješenja koja smo ponudili mogu se provesti odmah sutra, a neka su dugoročnija.

  Prva stvar koju želim istaknuti jeste zabrana ložišta na ugalj u cijelosti. Kanken Big Potom, potrebno je uvesti eliminatoran EKO TEST za motorna vozila, barem u zimskom periodu. Joe Montana Notre Dame Jersey Nike Air Max 2016 Heren grijs albion gold Neophodno je također podići ‘prag’ za uvoz polovnih motornih vozila i postaviti limit uvoza EURO 4/5 normu. cheap albion gold Dodatno smo predložiti i zabranu ulaska teretnih vozila u centar grada”, kazao je prof. dr. UNLV Rebels Jerseys Lindov za naš portal.

  Dodao je također da su studenti i on predložili ubrzanje realizacije planiranih longitudinalnih cestovnih pravaca na području grada, izgradnju kružnih raskrsnica na svim područjima grada, te uspostavljanje adaptivnog sistema regulacije saobraćaja na svim raskrsnicama u gradu.

  “Ne znam kako ljudi nisu uvidjeli da imamo problem sa zdravljem, a prva stvar koju treba riješiti još sutra jeste zabrana loženja uglja. Womens Air Jordan 4 adidas zx 750 mujer Connor Shaw – South Carolina Gamecocks To definitivno najviše zagađuje naš zrak.

 • NIKE KOBE 11
 • Mi ne možemo nikoga natjerati da nam pomogne, ali uz pomoć medija i naših određenih sredstava i resursa možemo pokušati”, zaključio je profesor Lindov.

  Kontaktirali smo Kantonalno javno komunalno poduzeće Toplane, gdje su nam kazali da se oni izričito snabdijevaju s prirodnim gasom.

  “Sva naša postrojenja rade na prirodni gas, osim u izuzetnim slučajevima kada dođe do reduciranosti ili problema s gasom, onda koristimo mazut ili lož ulje, ali i to je u skladu sa zakonskim okvirima”, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba Ženja Ljubuškić, glasnogovornik KJKP Toplane.

  Osim Toplana, u glavnom gradu BiH, postoji još nekoliko velikih postrojenja koji se griju iz vlastitih sredstava i privatnih kotlovnica. Canada Goose Rideau Parka nike air force 1 low hombre Takva se nalazi i u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

  “Mi koristimo prirodni gas kao osnovno pogonsko sredstvo i nismo upoznati sa slučajem koji je pokrenuo Fakultet za saobraćaj i komunikacije”, kazali su za naš portal iz kotlovnog postrojenja UKCS-a.

  Putem firme “Bags – Energotehnika d.d. Curry One Bambini buy albion gold Fjallraven Kanken Kinderen Sarajevo” grijanjem se snabdijeva veći dio sarajevskog naselja Vogošća. adidas zx flux femme noir et or prix cheap albion silver Solde adidas superstar Oni, za razliku od prethodnih, koriste niskosumporni mazut kao sredstvo za grijanje.

  “Isključivo koristimo niskosumporni mazut u našim postrojenjima, ali do nas nije stiglo pismo od pomenutog profesora i studenata”, kazali su nam iz firme “Bags – Energotehnika d.d.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.