Prva žena nakon 29 godina: ‘Time’ proglasio Angelu Merkel osobom godine

11.12.2015.  //  Lica  //  Nema komentara

Nancy Gibbs, glavna i odgovorna urednica američkog magazina Time, objavila je da je Angela Merkel proglašena za ličnost 2015. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema Gibbsovim riječima, laskavo priznanje njemačka kancelarka je dobila zbog svoje kontroverzne odluke da širom otvori granice za stotine hiljada izbjeglica koje su tokom 2015. godine iz Azije, Afrike i s Bliskog Istoka krenule u Evropu, gdje traže spas od sukoba i siromašnog života. Osim toga prema mišljenju Timea, Merkel je imala i ključnu ulogu u upravljanju dužničkom krizom koja je potresala pojedine zemlje Evrope.

U objašnjenju zašto su dodijelili Merkel veliko priznanje između ostalog piše:

“Ona je političarka koja za svoju zemlju traži više, nego li bi se većina njih ikada usudila. Čvrsto je stala protiv tiranije, kao i za propagiranje moralnog vođenja svijeta.”

Merkel je prva ženska osoba koja je kao pojedinac dobila Timeovunagradu Ličnost godine (Person of the Year), koja takav naziv nosi od 1999. godine.

Posljednja žena koja je krasila ovu naslovnicu bila je prva predsjednica Filipina – Corazon Aquino.

Do tada je Time dodjeljivao nagradu Muškarac godine (Man of the Year). Žene su prethodnih godina dobivale Timeovu nagradu, ali kao dio određenih grupa, kao što je to prošle godine bila jedna od članica grupe za borbu protiv ebole.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.