Rodno odgovorno budžetiranje: Prijedor, Šamac, Odžak i Lukavac postavljaju primjer

24.12.2015.  //  Novosti  //  Nema komentara

UN Women i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas su u Banjoj Luci odali priznanje gradu Prijedoru i općinama Lukavac, Odžak i Šamac, koje su počele proces primjenjivanja rodno odgovornog budžetiranja.

Grad Prijedor i općine Lukavac, Odžak i Šamac potpisali su Memorandum o razumijevanju s Misijom OSCE-a u BiH i UN Women u junu 2015. godine, formalizirajući sporazum o provođenju projekta pod nazivom Inicijativa za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja na lokalnom nivou.

Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja metodologiju planiranja, programskog djelovanja i budžetiranja od tijela vlasti koje doprinosi većoj ravnopravnosti spolova i ostvarenju ljudskih prava žena.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Kendall Palmer je izjavio:

„Uvođenje rodno odgovornog budžetiranja u oblastima poljoprivrede i sporta, koje su ove godine odabrale jedinice lokalne samouprave uključene u projekt, predstavlja pozitivan primjer koji će uveliko doprinijeti povećanju ravnopravnosti i stvaranju kohezivnijeg društva u Bosni i Hercegovini. Mi iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini želimo uputiti pohvale za njihov rad u promoviranju rodne ravnopravnosti. Da bismo dalje unaprijedili ovogodišnji uspjeh, nastavit ćemo širiti i intenzivirati nastojanja u ovom pravcu.“

Anne-Marie Esper Larsen, predstavnica agencije UN Women je rekla: „Nakon održanih treninga vidjeli smo prve pozitivne rezultate u budžetima općina. Lokalne Radne grupe su prošle kroz proces od znanja šta je rodno odgovorno budžetiranje do provođenja istog. Kao rezultat, budžeti općina za 2016. godinu imaju dobre šanse da budu rodno odgovorni u poljima agrikulture i sporta. Sigurna sam da će političko vodstvo u ove četiri općine, gradonačelnici i komisije za budžet nastaviti provoditi obećavajuće principe i tako postati primjeri koje će i druge općine u Bosni i Hercegovini slijediti.“

Osim predstavnika općina Lukavac, Odžak, Šamac i grada Prijedora, ceremoniji su prisustvovali i predstavnici općina Bratunac, Zavidovići i Brčko distrikta BiH, kao potencijalni kandidati za uvođenje rodno odgovornog budžetiranja u 2016.godini, te predstavnici gender centara Republike Srpske i Federacije BiH.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.