Počeci ženskog fudbala: Uz debele bluze, vunene suknje do ispod koljena i ribarsku kapu sa kićankom

25.08.2015.  //  Teme  //  Nema komentara

Žene su igrale fudbal otkako ta igra i postoji.

Dokazi pokazuju da je stara verzija igre, Tsu Chu (CuJu) igrana tokom Han dinastije, (25–220 CE). Nike Air Max 2017 Heren groen Međutim mnogi smatraju da su datumi vremena kada su žene prvi put igrale ovaj sport, upitni i netačni, mada se najranija procjena veže za 5000 p.n.e.

 • Nike Air Max 2017 Heren blauw
 • U Evropi su žene iz Francuske već u 12. stoljeću igale fudbal kao narodnu igru.

  Postoje izvještaji da se fudbal igrao u Škotskoj već 1790-tih, a u Engleskoj je prva utakmica održana 1895.godine između timova Sjevera i Juga na terenu Nightingale Lane. nike air max 90 hombre Timovi su nosili crvenu i plavu boju odjeće. adidas neo uomo Marta (23.) 1895.godine, s rezultatom 7:1 odigrana je prva utakmica pred 10.000 ljudi. No, već petog decembra 1921.godine, Engleska fudbalska asocijacija je izglasala zabranu igre za žene, koja je skinuta tek u julu 1971. College Jerseys Store godine.

  Tim Sjevera (red 1: Lily Lynn, Nettie Honeyball, Williams, Edwards, Ide, red 2: Compton, F. B. Maglie Philadelphia 76ers Canotte Denver Nuggets Fenn, Nellie Gilbert, P. nike tn requin pas cher Smith, Rosa Thiere, Biggs).

  Nettie Honeyball je 1894. Nike Air Max 2017 Heren groen godine osnovala British Ladies Football Club, sa 30 aktivnih igrača i 20 članova.

  „Osnovala sam klub sa črvstom odlučnošću da dokažem svijetu kako žene nisu beskorisne i ukrasi kakvim nas muškarci zamišljaju.

  Priznajem, moja razmišljanja su na strani emancipacije, i radujem se vremenu kada će žene sjediti u Parlamentu, imati glas u politici i temama koje ih se najviše tiču“.

  Tim Juga (red 1: ?, Clarke, A. Hicks, Edwards, Clarence, red 2: Hicks, Lewis, Ellis, Lewis, red 3: Eva Roberts, Fenn)

  Ipak, bilo je to vrijeme kada su se obrazovane žene nadale da će dobiti jednaka prava tek po sili argumenta.

  Jedno od glavnih pitanja bilo je odlučivanje o odgovarajućem dress codu. adidas original pas cher fille Iako su možda bili spremni za ženski fudbal, još uvijek nisu bili spremni za kratke ženske hlače. Odlučili su se za debele bluze i golf hlače ili vunene suknje do ispod koljena, uz ribarsku kapu sa kićankom.

  Iako je bio popularniji i posjećeniji od mečeva muškog fudbala (samo jednu utakmicu je posjetilo 53.000 ljudi), ženski fudbal doživio je težak udarac 1921. godine kada je The Football Association zabranila igru na zvaničnim igralištima. Branili su se izgovorima da je takva igra neukusna i previše muževna, mada su mnogi mišljenja kako je pravi razlog ogroman interes za žensku igru.

  Alice Woods-Stanley smatrala je da “veća je posjećenost ženskih nego muških mečeva, pa smo stoga i više zarađivale. To im se zapravo nije svidjelo.“

  Ali ženski fudbal je i dalje bio popularan, pogotovo za vrijeme Prvog svjetskog rata kada je zapošljavanje u teškoj industriji potaknulo rast igre. Najuspješniji tim ovog doba je bio Dick, Kerr’s Ladies of Preston, Engleska, koji je po prvi put igrao na međunarodnim mečevima 1920. godine protiv timova iz Pariza, Francuska, i Scottish Ladies XI 1920. nike air max 90 premium uomo godine.

  Žene su nastavile igru, ali na lokalnim festivalima, za razne dobrotvorne događaje. Soldes Chaussures Nike Igra je stagnirala za vrijeme depresije 1930. tih godina, i Drugog svjetskog rata.

  U postratnom periodu, igra je počela cvjetati u Evropi. Kako je jačao ženski pokret 1960-tih, tako su se smionije počele baviti raznim hobijima, uključujući i fudbalom.

  Tako je 1957. godine održan nezvanični Evropski šampionat u Zapadnom Berlinu. Igrale su Austrija, Engleska, Zapadna Njemačka i Holandija. Engleska pobjeđuje Njemačku 4-0. Tek je 1971.godine održan prvi nezvanični Svjetski kup u Meksiku, što dovodi do osnivanja English Ladies Football Association.

  Počeci ženskog fudbala u Jugoslaviji:

  U Beogradu je 1968. godine zvanično formiran ženski fudbalski savez. Godine 1969., odnosno godinu kasnije, formirani su ženski fudbalski klubovi: Mašinac iz Niša, Sloga iz Zemuna, Željezničar iz Sarajeva … Ženski fudbal je zvanično priznat, kao sastavni dio fudbalske organizacije 15. jula 1972.

 • Nike Air Max 2014 Femme
 • godine na Skupštini FSJ.

 • asics gel lyte 3 uomo
 • Pre toga je ženska fudbalska reprezentacija Jugoslavije prvu nezvaničnu utakmicu odigrala 28. maja 1972. Fjallraven Kanken Sale Kids godine. Canotta Charlotte Hornets Godine 1978.

 • nike free run 5 0 uomo
 • učestvovala je nanezvaničnom prvenstvu u Italiji, i zauzela 3. mesto. Do 1992. adidas tubular mujer Maglie Golden State Warriors godine se nije pojavljivala na zvaničnim takmičenjima.

  Danas je u FIFI registrovano više od 29 milliona žena fudbalerki.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.