109-godišnjak iz Sarajeva: Čika Jovo i dalje piše i želi objaviti svoje radove (FOTO)

16.01.2016.  //  Lica  //  Nema komentara

Stotinu i devet godina navršio je u septembru ove godine Jovan Jovanović, najstariji korisnik Gerontološkog centra u Nedžarićima i građanin Kantona Sarajevo.

Njega su danas posjetili premijer KS Elmedin Konaković i zastupnik u Skupštini KS Predrag Kojović, a povodom Jovanovićeve želje da ih upozna, što je naveo u pismu koje je nedavno poslao zastupniku Kojoviću.

Još uvijek pokretan i vitalan, Jovanović je goste dočekao u svojoj sobi, nasmijan i dobro raspložen, te dotjeran. Pohvalio se svojim zdravljem, kaže da je dobro sve dok ga pamet služi.

Požalio se jedino na oslabljen vid, ali ga ni to ne sprečava da u ovim poznim godinama čita i piše, da se bavi analizom književnosti. To radi uz pomoć specijalne lupe, poslije čega svoje stručne analize prenosi na papir. Trenutna mu je želja pronaći izdavača za radove koje priprema.

„Dolaskom ovdje učinili ste veliko djelo, ali će ono biti još veće ako mi pomognete da svoje radove i objavim“, rekao je Jovanović ali i naglasio da se pažnja i poštovanje ne mogu ničim platiti, izrazivši tako zahvalnost svojim gostima na današnjoj  posjeti.

Premijer Konaković i zastupnik Kojović poklonili su čika Jovi novu „Olimpijinu“ pisaću mašinu, kako bi mogao nastaviti sa svojim istraživačkim radom, jer je mašina kojom se ranije služio dotrajala i prestala raditi.

„Našim skromnim poklonom ‘zadužili smo vas’ da nam i dalje budete zdravi i nastavite sa pisanjem svojih istraživačkih radova još dugo, dugo“, rekao je čika Jovi premijer Konaković, ovom prilikom. Zastupnik Kojović mu je obećao da će kontaktirati nekoliko izdavača kako bi njegove radove publicirali i učinili dostupnim široj javnosti.

Obojica su bili fascinirani čika Jovinom elokvencijom, memorijom i bistrinom uma.

Uprkos slabom vidu, on svakodnevno čita štampu, povremeno prati televiziju, ali su mu knjige ipak najdraži prijatelji. Kao penzionisani profesor Ruskog jezika, objavio je više od 220 naučno-istraživačkih radova iz oblasti književnosti.

Čika Jovan Jovanović je korisnik Gerontološkog centra od 1996. godine. Za rad uposlenika ovog centra i njihovu njegu ima samo riječi hvale, što je više puta naglasio tokom ove posjete.

Nema bližih srodnika, ali ima najbolju prijateljicu 95-godišnju Fahiru Turković, s kojom svakodnevno ovdje dijeli dobro i zlo.

Premijer Konaković i zastupnik Kojović iskoristili su ovu priliku za obilazak i kratki razgovor sa ostalim korisnicima Gerontološkog centra, saopćeno je iz Vlade KS.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.