Admir i Edina Hodžić dobili tri prekrasne djevojčice iz petog pokušaja vantjelesne oplodnje

18.01.2016.  //  Teme  //  Nema komentara

Admir i Edina Hodžić postali su roditelji u julu ove godine. Dobili su tri predivne djevojčice Asju, Ajru i Ajlu.

A njihovu inspirativnu priču vrijedi pročitati.

Piše: Sanja Šabanadžović, Manjine.ba

Ovaj hrabri bračni par rođen je u Srebrenici. Nakon rata su se zavoljeli i vjenčali 2002. godine. Od 2006. godine žive u općini Ilijaš, naselje Sovrle u nedovršenoj kući koju su sami izgradili.

U početku, nisu još planirali porodicu, jer je Admir bio na školovanju u Turskoj prve četiri godine. Nije ga često bilo kući, tako da nisu pokušavali začeti.

“Poslije toga, kada se vratio sa školovanja, pokušali smo zanijeti, ali nije uspijevalo. Išli smo od doktora do doktora. Kad su nam rekli da nećemo moći dobiti dijete drugim putem, osim vantjelesnom oplodnjom, počeli smo se raspitivati kako to ide, koliko košta… 2006. godine smo napravili prvu vantjelesnu oplodnju, ali nije uspjela”, kazala je za Edina Hodžić.

Ubrzo, podvrgli su se još jednoj vantjelesnoj oplodnji, nažalost, ni ona nije dala rezultat.

Ali nisu odustajali. Pričekali su još malo da prikupe novac za novi pokušaj.

“Svaki pokušaj vantjelesne oplodnje košta između šesti deset hiljada KM. Sve ovisi o zdravstvenim problemima, sa kojima se osobe susreću. A kada smo skupili novac, otišli smo u novu kliniku i pokušali ponovo. Nije uspjelo, ni treći ni četvrti put.

Opet smo napravili pauzu i skupili novac za petu sreću”, prisjeća se majka Edina.

Kako kaže, bila je razočarana. Svaki put kada sunalazi pokazali da oplodnja nije uspjela, bila je preplavljena emocijama, ali nije željela odustati.

“Bili smo uporni, strpljivi i nismo ni pomišljali da odustanemo. Nikad nemojte odustati, to poručujem svima! Teška je situacija u BiH, teško je doći do potrebnog novca i nekome možda to nije ni opcija. Ali, eto… pet put smo se podvrgli vantjelesnoj oplodnji i postali roditelji”, dodaje Edina.

Petnaest dana nakon posljednjeg pokušaja, napravili su nalaze krvi koji će pokazati da li je uspjela oplodnja.

“Sat vremena smo čekali na rezultate. Sat vremena kao 100 godina da čekam. A doktor je izašao i pružio mi ruku da čestita. Od uzbuđenja i sreće nisam mogla da vjerujem da je konačno uspjelo. A još veće iznenađenje je bilo sedam dana kasnije, kada nam je doktor potvrdio da umjesto jednog, kucaju tri srca. Bila sam potpuno iznenađena”, opisuje nam sretna majka.

Edina Hodžić nam priča kako je njena prijateljica također uz pomoć vantjelesne oplodnje dobila blizance. Uporedile su nalaze i njen suprug je na osnovu njega kazao kako će oni dobiti trojke.

“Kada je doktor kazao kako očekujemo trojke, muž se mi samo okrenuo i ponosno dodao ‘Jesam ti rekao’… Sve što smo prošli, bilo je jako stresno, ali vrijedilo je.

Sada pitaju kako je sa tri male bebe, nije lako. Predivno je držati svoju djecu u rukama, sve zaboravite. Nekada zna biti i teško, kad su sve tri budne, gladne, plaču… Suprug radi u Derventi, kao pripadnik Oružanih snaga pa ga često nema, od ponedjeljka do petka. Srećom, mnogo mi pomažu majka i svekrva”, govori Edina.

Djevojčice su došle na svijet 27. jula 2015. godine. Rođene su prije vremena, u 32 sedmici trudnoće i mjesec provele u inkubatoru.

“Rodile su se sa malom kilažom, ali hvala Bogu, sve je prošlo uredu. sada su to velike cure”, poručuje nam ponosna majka Edina.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.