#OscarsSoWhite: Javnost ogorčena, za Oscare nominirani samo bijelci

26.01.2016.  //  Novosti  //  Nema komentara

Javnost je ogorčena – svih 20 nominacija za dodjelu Oscara glumcima pripalo je bijelcima, drugu godinu zaredom.

Prema pisanju (pojedinih) američkih medija, Will Smith nije nominiran za svoju dobru izvedbu u filmu ConcussionKao ni Idris Elba i Abraham Attah za svoje vrhunske uloge u filmu Beasts of No Nation.

S liste su izostavljeni i Tessa Thompson te Michael B. Jordan za hvaljene izvedbe u filmu Creed.

Umjesto toga, nominacije za Oscara ekskluzivno su pripale bijelim glumcima i redateljima. Jedino je redatelj filma The Revenant,Alejandro Inarritu iz Meksika, razbio bijelu monotoniju liste nominacija.

Javnost je bijesno i hitro odgovorila. Viralni hashtag na Twitteru glasi ovako - #OscarsSoWhite.

Nažalost, ovakav potez nije veliko iznenađenje. Oni koji prate, sjetit će se kako je domaćin prošlogodišnje dodjele Oscara, Neil Patrick Harris, ceremoniju otvorio riječima:

„Dobro došli na 87. dodjelu Oscara. Večeras smo tu da odamo počast najboljim i najbjeljim (whitest, eng) – oprostite, najsjajnijim (brightest, eng.) u Hollywoodu.“

Kevin Fraiser iz showa Entertainment Tonight sinoć je za situaciju okrivio demografiju glasača Akademije: „94 posto glasača Akademije su bijelci; 76 posto su muškarci, a prosjek godina je 63.“

Istina, glasači su odabrali jedan film s afričko-američkom temomStraight Outta Compton, nominiran je za najbolji scenarij. No, podsjećamo vas da su ga napisali, pogađate, bijelci.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.