40 hiljada mališana u Kongu kopa ‘krvavi mineral’ za pametne telefone

29.09.2016.  //  Novosti  //  Nema komentara

Djeca, među kojima i sedmogodišnjaci, kopaju kobalt u Kongu, upozorila je međunarodna organizacija za ljudska prava Amensty International i pozvala kompanije da pojačaju kontrolu i zatraže dokaze da kobalt koji ugrađuju u svoje proizvode nije rezultat rada djece i izrabljivanja.

Grupe za ljudska prava optužuju velike kompanije da ne provjeravaju dovoljno porijeklo metala kojeg koriste u proizvodnji.

Kongo proizvodi gotovo polovinu cjelokupnog kobalta u svijetu koji se koristi za baterije litij-ion.

Godine 2014. canada goose ontario parka

 • Adidas Powerlift 2.0 Donna
 • oko 40.000 djece radilo je u rudnicima diljem južnog Konga, mnoga od njih kopajući kobalt, piše u izvještaju koji se poziva na UN-ov fond za djecu (UNICEF).

  “Provodio sam 24 sata u tunelima… Canada Goose Westmount Parka Nike Air Max 2017 Heren zwart Moja me udomiteljska majka planirala poslati u školu, no moj udomiteljski otac bio je protiv, eksploatirao me, tjerajući me da radim u rudniku”, rekao je 14-godišnji Paul, siroče.

  I odrasli i djeca koji kopaju rudu “na crno” čine to bez osnovne zaštitne opreme. Nike Kyrie 2 nike chaussures pas cher Najmanje 80 ilegalnih rudara u južnom Kongu umrlo je od septembra 2014. Nike Free 5.0 Hombre

 • SCARPE DA RUNNING UOMO
 • do decembra 2015. Mujer Air Jordan 7 goedkoop schoenen adidas godine.

  Trgovci prodaju kobalt firmi Congo Dongfang Mining (CDM) koja je podružnica kineskog diva Huayou Cobalt, navodi Amnesty. Canada Goose Femme Nike Air Max 2017 Heren rood Dvije kineske firme obrađuju zatim kobalt i prodaju ga za baterijske komponente proizvođačima u Kini i Južnoj Koreji, a oni pak industriji IT-a i automobilskoj.

  Amnesty je stupio u vezu s tim i drugim velikim kompanijama i dobio “neodređene” odgovore većine njih, rekao je glasnogovornik. Nike SB Air Zoom air max 2017 goedkoop Te kompanije tvrde da ne toleriraju dječji rad, no ne mogu sa sigurnošću utvrditi potječe li kobalt iz južnog Konga.

  Demokratska Republika Kongo obiluje mineralima, no uprkos tome jedna je od najnerazvijenijih na svijetu. Colin Kaepernick Jersey chaussures air max pas cher Bogatstvo minerala potiče oružane sukobe koji više od dvadeset godina potresaju zemlju, posebno u pokrajinama Sjeverni i Južni Kivu koje su veliki proizvođači zlata, kositra, tungstena, koltana.

  Da bi se izbjeglo indirektno finansiranje sukoba u DR Kongu, američki zakon od 2014. Kansas Jayhawks Women Air Jordan 9 o tim mineralima zvanima “krvavi” obavezuje firme da prijave vlastima koriste li se tim sirovinama u proizvodnji te ako to čine, dužne su prijaviti njihovo porijeklo, piše AFP.

  U izvještaju iz 2015.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.