Prepoznajte depresiju kod djeteta: Simptomi su zamaskirani burnim emocionalnim reakcijama

07.09.2016.  //  Teme  //  Nema komentara

Najčešće se smatra da su odrasli ti koji mogu biti depresivni. nike air max thea blu donna new balance rouge et bleu marine cheap albion silver Međutim, činjenica je da se pojam depresije kod djece i adolescenata sve češće pojavljuje. New Balance 533 femme Troy Polamalu – USC Trojans albion silver Procjene su da 2-5 posto djece i adolescenata izvještava o simptomima koji odgovaraju depresiji.

Pretjerana zaokupljenost izgledom: Umišljena tjelesna mana može vas koštati života

Depresija je vrlo učestala bolest koju je vrlo važno znati prepoznati, a neki od simptoma mogu biti: bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti).

“Termin depresije se najčešće susreće kod odraslih. High Fill Power Alaska Doudoune Air Max 90 VT buy albion gold Depresivno stanje značajno utječe na rast i razvoj djece i adolescenata, na uspjeh u školi, na odnose unutar porodice, na odnose s vršnjacima i često njihovo cjelokupno funkcioniranje.

Depresija kod djece i adolescenata je vrlo slična depresiji kod odraslih uz određene specifičnosti. Canada Goose Chilliwack Bomber

 • Nike Air Max 1
 • buy albion gold Umjesto značajno sniženog (depresivnog) raspoloženja djeca ispoljavaju razdražljivo raspoloženje, izljeve bijesa (verbalno) ili u ponašanju (fizička agresivnost spram ljudi ili stvari), a koji su intenzitetom i dužinom trajanja nesrazmjerni situaciji ili poticaju”, pojašnjava za Radiosarajevo.ba psiholog Remzija Šetić.

  Izljevi bijesa ispoljavaju se tri ili više puta sedmično, a raspoloženje je razdražljivo svakodnevno i o njemu izvještava više osoba u različitim kontekstima (roditelji, nastavnici i dr.).

  Kod odraslih depresija se očituje odsustvom uživanja u uobičajenim aktivnostima, dok će djeca uživati u nekim aktivnostima koliko god da su depresivna.

  “Simptomi depresije kod djece često su zamaskirana ponašanjimakao što su burne emocionalne reakcije ili agresivna ponašanja, koje smo već opisali. Chaussures UGG Femme Canotte Golden State Warriors cheap albion gold Posebno se to uočava kod mlađe djece, dok starija djeca češće iskazuju sniženo raspoloženje i tugu, odnosno simptome sličnije depresivnom ponašanju odraslih”, dodaje Šetić.

  Ujedno, trebamo obratiti pažnju na sljedeće simptome koji mogu karakterizirati depresiju kod djece i adolescenata:

  - depresivno ili razdražljivo raspoloženje većinu dana i skoro svaki dan; snižen interes ili užitak u svim ili skoro svim aktivnostima;

  - značajan gubitak težine bez držanja dijete ili nemogućnost odgovarajućeg dobitka na težini;

  - teškoće sa spavanjem (previše ili premalo spavanja skoro svaki dan);

  - nemir ili slaba pokretljivost (neobično mirno ponašanje) koje je očito drugima;

  - osjećaj bezvrijednosti ili jake krivnje bez razloga; umor ili gubitak energije;

  - sniženje sposobnosti koncentriranja ili neodlučnost;

  - povratne misli o smrti, suicidalne misli ili suicidalni pokušaji.

  Kod djece se najčešće ne javljaju svi ovi simptomi. ADIDAS TEAM COURT Air Max Flynit Većinom različiti simptomi dolaze do izražaja u različito vrijeme i u nekom drugom okruženju. Houston Cougars cheap albion gold

  “Iako djeca i dalje mogu naizgled dobro funkcionirati, promjene se uglavnom mogu uočiti u njihovim društvenim aktivnostima, uspjehu u školi te samom izgledu djeteta.

  Važno je da se roditelj javi za pomoć stručnjacima ukoliko primijeti da ovakvi simptomi traju neobično dugo za njihovo dijete, a posebno duže od dvije sedmice. Kansas Jayhawks

 • NIKE TENNIS CLASSIC ULTRA FLYKNIT
 • albion gold Depresija se može tretirati i važno je da se dijete što prije uključi u tretman. Parajumpers Lightweight Alisee 6 Blazer tn nike pas cher buy albion silver S djecom se može raditi po principima kognitivno bihevirolane terapije u saradnji sa roditeljima“, poručuje Šetić.

  S djetetom treba pokušati razgovarati, uspostaviti povjerljiv odnos s mnogo razumijevanja, izbjegavati kritike, napade i prebacivanja.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.