Neira Avdibegović za Radiosarajevo.ba: Biti političarka u društvu kojim divljaju stereotipi

10.08.2016.  //  Lica  //  Nema komentara

Neira Avdibegović jedna je od najmlađih zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Svoj prvi politički angažman”živi punim plućima”, želi mijenjati loše u društvu u kojem je odrasla, još mnogo naučiti, ali i poboljšati položaj žena u sredini koja politiku tretira kao ekskluzivno pravo muškaraca.

Želi razbiti predrasude i učiniti nešto dobro.

 • Air Jordan 11 Homme
 • Kako kaže, proteklom godinom je zadovoljna, nešto se uradilo, ali mnogo je posla ispred. Ulazak u politiku nije bio greška…

  Razgovarao: Emir Aletić, Radiosarajevo.ba

  Nije sretna, dodaje, što su u politici, ali ne samo u politici, žene marginalizirane. Yadier Molina Womens Jersey Još uvijek živimo u društvu gdje većina smatra da je primarna uloga žene biti majka i supruga koliko god se to nekome ne dopada…

  Zana Marjanović za Radiosarajevo.ba: Žene u bh. politici – ima nas, bit će nas još više

  ”Žene su ovdje manje zastupljene u svim strukturama društva. Nije to samo u politici već u kompletnom poslovnom svijetu. Ovdje se još uvijek smatra da žena treba biti supruga i majka. Njena prava su u drugom planu, stereotipi dominiraju. Uprkos ravnopravnosti žena koju Evropska unija zagovara, brojevi su i dalje poražavajući. Nike Air Max Tavas męskie Ravnopravan položaj žene u ekonomskoj, političkoj i društvenoj sferi života je zagarantovan i Zakonom o ravnopravnosti spolova, međutim u praksi nije takva situacija. Iako se broj žena na mjestima donošenja političkih odluka svake godine povećava, njihov broj je još uvijek veoma mali. new balance dziecięce Smatram da svaka stranka treba raditi na uključivanju žena u politiku. Jason Pierre-Paul Giants Jerseys I u Bosni i Hercegovini je veoma mala zastupljenost žena na visokim pozicijama u politici. Sanjam dan kad će biti drukčije”, kazala je Neira Avdibegović za portal Radiosarajevo.ba.

  Kako je naglasila, politička realnost građanima naše zemlje godinama nudi ista lica, iste programe, ideje. Nike Air Max 2016 Heren zwart Scena se ne mijenja dovoljno brzo.

  ”Mom prvom političkom angažmanu prethodilo je šestogodišnje iskustvo rada u banci. Canotte All-Star U tom svijetu poduzetništva tačno se znaju ciljevi i strategije, ko donosi odluke, ko snosi odgovornost i kako se mjeri uspjeh. U politici vrijede drugačija pravila i od početka je bilo jasno da neće biti nimalo lako. Bo Wallace – Ole Miss Rebels Dosadašnje političke strukture su izgradile imidž nedodirljivih, a politika se u potpunosti otuđila od obicčnog čovjeka. Smatram da kolegice i kolege iz Demokratske fronte, i ja razbijamo te predrasude, jednim otvorenim i iskrenim pristupom, radeći konkretne stvari za običnog građanina”, kazala je Neira Avdibegović za naš portal.


  Neira Avdibegović, FOTO: Radiosarajevo.ba
  Nezadovoljna stanjem u društvu, a posebno položajem mladih, odlučila je da pokuša mijenjati svijet u kojem je odrasla.

  ”Ne smatram da sam ulaskom u politiku napravila grešku, bas naprotiv – na politiku gledam kao na svaki drugi posao, a od pojedinca zavisi sa kolikom odgovornošću ce ga raditi. Godina mandata je iza nas i sa ove distance mogu reći da sam zadovoljna svojim dosadašnjim angažmanom. Naravno, uvijek može više i bolje, a u periodu koji slijedi me očekuju brojni zadaci koje želim ostvariti”, dodala je naša sagovornica.

  Je li uključivanje u politiku rješenje za mlade ljude u BiH?

  ”Položaj ljudi, a posebno mladih osoba u našoj zemlji je na poražavajućem nivou. Državne vlasti su odgovorne za ovakvo stanje jer decenijama nedostaje programski i strateški pristup podrške poboljšanja položaja mladih. New Balance 247 mujer Prioriteti mladih su kvalitetno obrazovanje, zdravstvena zaštita, zaposlenje, socijalni status, učešće u javnom životu itd. Mladi su izgubili nadu u bolje sutra jer smatraju da se do uspjeha ne dolazi napornim radom i diplomom već pomoću rodbinskih i sličnih veza. Suočeni sa mnogobrojnim problemima mladi vide svoj spas u odlasku iz zemlje uvjereni da budućnosti ovdje za njih nema. asics scarpe da tennis Nažalost, godine iza nas su pokazale da se ništa neće promijeniti ukoliko mi sami nešto ne poduzmemo. Niko neće mijenjati svijet za nas. Zato ću uvijek zagovarati što veću involviranost mladih, sposobnih ljudi u politiku, jer svaki pojedinac može dati doprinos”, ispričala je Neira Avdibegović.

  Mlada si i nova u politici, da li si zbog toga nekada trpjela neugodnosti, omalovažavanja bilo koje vrste?

  ”Uvijek ponosno naglašavamo da smo najmlađi Klub u Skupštini Kantona Sarajevo – od sedam članova Kluba, troje smo mlađi od 30 godina. Starije kolege su, upravo zbog naših godina i mladosti, na početku možda smatrale da smo nedorasli zadacima i izazovima koje ovaj posao nosi. Međutim, konkretne aktivnosti i rad uvijek urode plodom i mogu reći da danas postoji obostrano uvažavanje i poštovanje.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.