Upoznajte cool efendiju iz Fojnice: Život uz motore, Deep Purple i začuđene poglede

13.09.2016.  //  Lica  //  Nema komentara

Tekstove Haruna Pašalića proteklih mjeseci mogli ste čitati na portalu Radiosarajevo.ba u nekoliko navrata. Mladi teolog iz Fojnice čest je gost bosanskohercegovačkih medija. Zanimljive su njegove teze o vjeri, o njenim temeljima, o njenim interpretacijama i ljepotama.

Uvijek će rado pričati o temama koje njegove kolege radije zaobilaze, smatrajući ih teškim i bogohulnim. Otvoren je i pomalo neobičan. U stereotipima kojima smo okruženi, nismo navikli na ljude poput Haruna. buty air jordan 5 damskie Stoga je ovaj, kao i svaki prethodni razgovor s njim, bio zanimljiv i poučan. new balance cm1600 Nije pretjerivanje kazati da je zadovoljstvo svaki put veće…

Razgovarao: Emir Aletić, Radiosarajevo.ba

Rođen je u Fojnici prije 27 godina. Womens Air Jordan 3.5 Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a na Fakultetu islamskih nauka diplomirao je 2010. Jordan Big Size scarpe adidas bambino shop online godine. On je, dakle, profesor islamske teologije.

Kako kaže, ništa čudno ne vidi u načinu na koji prakticira vjeru i život. Sve je to, dodaje, u okviru dozvoljenog. Canada Goose Pas Cher Uživa u rock and rollu, veliki je fan brze vožnje i motora, posjećuje druženja bajkera širom zemlje.

”Rock and roll? Znate, moja mama je kriva za ljubav prema malo tvrđem zvuku. Ona svira harmoniku i standardni repertoar su narodne pjesme te sam ja, kao trinaestogodišnji buntovnik, odlučio krenuti u drugom smjeru. Tamo sam i ostao. Adidas Superstar Femme Noire

 • Charlotte Hornets
 • Ljubitelj sam dobre pjesme, ali sam najljepše tekstove i muziku pronašao u rock izvedbama. Najradije slušam Beatlese, Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Simon&Garfunkel, Metallicu, Pepperse, Rod Stewarta, Chris Reu… a od domaćih AZRA, Bijelo dugme i SMAK”, ispričao je Harun Pašalić na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

  200 maraka za šišanje

  Osim ”ozbiljnog” zvuka, naš sagovornik u svojoj zajednici na listi čudaka je i zbog ljubavi prema motorima. air max pas cher
  Canotte Boston Celtics Mijenja ih kad god se ukaže prilika, voli brzu vožnju i druženja na motorijadama.

  ”Rat se završio i jedan od prvih filmova koji sam gledao na VHS kaseti bio je Top Gun s Tom Cruiseom. Parajumpers Masterpiece Mary Jo

 • AIR MAX THEA ULTRA FLYKNIT
 • Njegova vožnja motora za vrijeme zalaska sunca se urezala u mojim mislima i tada je motor postao dječački san koji se, hvala Bogu, pretvorio u javu. Parajumpers Femme Californian Giada Trenutno vozim Honda Shadow VT600 koji raja zbog ‘grmljavine’ koju proizvodi zove ‘Beast’. asics gel lyte 3 donna Pošto će moja mama čitati ovaj tekst, kazati ću da se grozim brze vožnje”, u šali dodaje Pašalić.

  Njegovom ocu, profesoru Mensuru Pašaliću, nikada nije smetao ”drukčiji” image njegovog sina. Burberry Pantalon Naprotiv, podržavao ga je, mada ne baš u svemu. Naime…

  Harun Pašalić, FOTO: Radiosarajevo.ba
  ”Što se tiče imidža i svega ostalog u životu, u svemu su me podržavali mada babi nije bilo drago što imam dugu kosu. Čak je ponudio i dvije stotine KM onome ko me nagovori da se ošišam. Ali, višak testosterona je uradio svoje pa sam bio sam prinuđen da je skratim”, kroz osmijeh priznaje Harun Pašalić.

  U početku je, Fojničanima, bilo neobično što hodža vozi motor, ali kasnije je postao neka vrsta trademarka čaršije pa misli da bi sada bilo neobično kada bi prestao voziti.

  ”Jednom sam u Turbetu kod Travnika doživio situaciju koje se uvijek rado sjetim. Vraćao sam se s motorijade u Jajcu i svratio u Turbe da klanjam ikindija-namaz. air max 90 pas cher I kada sam upitao dede koji su sjedili ispred džamije gdje je abdesthana, oni su odgovorili: ‘A što će ti, ne’š reć’ valjda da ti ho’š kljanat!’ I kada su mi pokazali gdje je abdesthana, sva trojica su došli da prate da vide znam li se abdestiti. Nike Air Max 2016 Heren zwart Jedan od njih govori: ‘Boga mi zna’”, ispričao je fojnički cool efendija.

  O stereotipima…

  ”Hodže, efendije, imami nisu zatvoreni ni povučeni ljudi, nego su to ljudi od krvi i mesa pritisnuti od društva da ne smiju izaći izvan standardiziranih, društveno klišeiziranih granica. Dakle, u mom slučaju, odlučio sam proširiti te granice društvenim aktivizmom u smjeru vandžamijskih predavanja, pisanja tekstova, ali i stilom života. Života koji nije zabranjen vjerom, štaviše, poslanik Muhammed je volio brze konje, tako da bi sigurno, da je danas s nama, volio i motore.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.