Istina o prvom međurasnom TV poljupcu: Kako su kapetan Kirk i poručnica Uhura mijenjali svije(s)t? (VIDEO)

14.02.2016.  //  Teme  //  Nema komentara

U novembru 1968. godine, svijet showbizza je potresen nakon jedne scene u čudesnoj scifi seriji Star Trek, za koju su zaslužni glavni likovi Capt. Kirk (William Shatner) i Lt. Uhura (Nichelle Nichols). U trećoj sezoni serije, u sada već planetarno popularnoj epizodi ‘Plato’s Stepchildren‘, glavni likovi su pretvoreni u robove kojima je oduzeta volja. Superiorna bića nazvana Plationianci sa moćima telekineze tjeraju ekipu sa zvjezdanog broda da rade što oni žele. Tako su William Shatner i Nichelle Nichols prisiljeni da se poljube.

Shatner, u svom maniru, govorio je “neću te ljubiti, neću”, no nije se mogao oduprijeti. Tako je nastao prvi međurasni poljubac prikazan na američkoj televiziji. 

Možda niste znali, no prvobitni plan je bio da poljubac podijele Nichelle Nichols i Leonard Nimoy (Mr. Spock). No, poznata glumica je u intervjuu Vancouver Suna otkrila kako se u sve umiješao William Shatner, rekavši “Ako će iko ljubiti poručnicu Uhuru, to ću biti ja”, i scenario je promijenjen.

“Bilo je zanimljivo. Ali tada nisam mislila kako je to prvi međurasni poljubac. Dobila sam scenario i pomislila kako je divno što ćemo unijeti malo romanse u seriju. Bilo nam je zabavno tokom vježbi i snimanja”, kazala je Nichelle.

Ipak, ubrzo je zabavu zamijenila briga – kako će gledatelji prihvatiti ovu scenu? Snimili su više opcija, scene s poljupcem i scene u kojima se ne vidi poljubac. NBC je na kraju odlučio pustiti prvu verziju.

Glumica Nichols se u ovom intervjuu prisjetila i trenutka kada je željela napustiti seriju, ali je spriječio upravo Dr. Martin Luther King.

“Ne smiješ, apsolutno ne smiješ. Da li znaš da je tvoja uloga prva nestereotipna uloga za Afroamerikance. Prva si. Ovo nije ženska uloga. Ovo nije crna uloga.  Ovo je jednaka uloga, kvalitetna uloga na komandnom mjestu. Moraš nastaviti za svu djecu, žene i sve ostale koji nas prvi put vide na jednakom mjestu sa jednakim nivoom dostojanstva i autoriteta sa ostalima’ kazao mi je doktor King”, pojasnila je Nichols.

Uprkos statusu koji ima ova čuvena scena, s vremenom su se pojavili snimci sličnih poljubaca koji su prikazani nekoliko godina ranije.

U decembru 1967. godine, Nancy Sinatra je snimila TV film ‘Movin’, u kojem je glumila sa Sammy Davisom Jr. Ona je glumila pjevačicu, a on fotografa. U filmu je Sammy poljubi u obraz.

 

A u junu 1962. godine, glumci Lloyd Reckord i Elizabeth MacLennan, igrali su u predstavi ‘You in Your Small Corner’, koja je prikazana na Granada TV-u.

Ovaj poljubac je možda čak najeksplicitniji od nabrojanih.

U svakom slučaju, kako to obično biva tokom 1960-tih godina rušene su barijere upravo zahvaljujući  umjetnosti.

S.Š, Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.