Sve neodrživiji penzioni sistem na Balkanu

23.08.2016.  //  Teme  //  Nema komentara

Penzioneri, naročito na Balkanu, sve su siromašniji zbog sve nižih primanja, a države sve teže obezbeđuje, ionako mizerne penzije, zbog budžetskog deficita, izazvanog globalnom krizom što je, u kombinaciji sa nepovoljnim demografskim kretanjima, dovelo penzioni sistem skoro do urušavanja. nike air zoom schoenen Maltene, jedan radnik, dolazi na jednog penzionera, dok je optimalan odnos – tri zaposlena prema jednom umirovljeniku.Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala Radio Slobodna Evropa

Zbog toga se razmatraju različite mere, kako bi se koliko-toliko penzioni sistem održao, a penzionerima omogućila veća primanja. Air Foamposite One Jedan od modela je i drugi stub penzionog osiguranja, koji podrazumeva da zaposleni sami izdvajaju u posebne fondove.

Stoga su mnoge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi (Mađarska, Poljska, Letonija, Litvanija, Estonija, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Makedonija, Slovačka) uvele, kao obaveznu meru ulaganje u privatne penzijske fondove. S druge strane, u razvijenim zemljama, kao što su SAD, Kanada, Nemačka ili Austrija, članstvo u privatnim fondovima je na dobrovoljnoj osnovi.

Međutim, ova reforma je uticala na povećanje budžetskog deficita zato što su se smanjila sredstva u prvom, javnom stubu, jer je deo sredstava iz doprinosa za zaposlene preusmeren na privatno obavezno osiguranje.

To bi dugoročno vodilo, ili povećanju deficita ili smanjenju postojećih penzija. adidas nmd donna Zbog toga su pojedine zemlje, kao što su Mađarska i Poljska,ukinule drugi stub, a to planira i Bugarska.

Drugi problem je kako raspolagati novcem, prikupljenim u privatnim fondovima, u situaciji kada ne postoji razvijeno finansijsko tržište, kao na Zapadu? Zbog toga su na Balkanu, i zemljama u tranziciji, ovi fondovi uglavnom nastojali da uvećaju kapital kupovinom državnih obveznica, koje Vlade izdaju da bi pokrile sve budžetski deficit, između ostalog, i zbog isplata penzija. Air Jordan 8 Donna Tako je stvoren začarani krug.

Pristalice drugog stuba smatraju, pak, da bi njegovim ukidanjemdržave samo kratkoročno smanjile deficit, a da bi se na duže staze povećala dugovanja.

Iako je ukidanje ili zamrzavanje drugog penzionog stuba bila česta tema u izbornoj kampanji i mesecima do sastavljanja nove hrvatske Vlade, do toga neće doći. Hrvatski premijer Tihomir Orešković želi da snažnije angažuje penzione fondove sa gotovo 10 milijardi evra u finansiranju velikih infrastrukturnih objekata i kupovini deonici uspešnih državnih preduzeća. Više pojedinosti ima Enis Zebić u tekstu “Mirovinski fondovi u jačanju gospodarske slike?”.

I Makedonija je uvela drugi stub penzionog osiguranja. Canotte All-Star Zorica Apostoloska, dugogodišnja direktorica MAPAS-a, nezavisne institucije za nadzor privatnih penzionih fondova, i jedan od tvoraca drugog stuba osiguranja, kaže da je ova mera veoma važna, naročito na duge staze.

 • Air Jordan 6 Donna
 • Pročitajte intervju sa našom sagovornicom – “Apostoloska: Penzioni sistem neodrživ dugoročno bez drugog stuba”.

  Racionalizacija penzionog sistema u Srbiji je neophodna ali, u sadašnjoj situaciji, uslova za uvođenje obaveznog privatnog penzijskog osiguranja nema, ocenili su sagovornici RSE. Nakon decenija sigurnog života, srpski penzioneri su danas mahom suočeni sa neizvesnošću, koja je uslovljena i opštom nemaštinom, pa ova tema će verovatno sačekati neka bolja vremena.

  Federacija BiH ima 400.000 penzionera, Republika Srpska 250.000. Colin Kaepernick – Nevada Wolf Pack Ili, svaki peti stanovnik ovog entiteta je penzioner, a u Federaciji svaki šesti. Broj zaposlenih, koji bi trebalo da izdržavaju one koji su nekada radili je 720.000. mochilas kanken classic Prosečna penzija iznosi 340 konvertibilnih maraka ili 170 eura.
 • EQT SUPPORT ADV
 • U dva entiteta različiti su pristupi reformi penzijskog sistema.

  U Crnoj Gori, penzije se isplaćuju redovno i na osnovu toga, moglo bi se zaključiti da je penzioni sistem stabilan.

  Leave a Comment

  You must be logged in to post a comment.