Priča o sunčanoj djeci

22.03.2012.  //  Teme  //  Nema komentara

Dječak sa majicom na kojoj piše 'Želim da učim'Pripremila: Lejla Čolak, manjine.ba
Foto: Filip Đurić, manjine.ba

Jučer je, povodom Svjetskog dana osoba sa Down sindromom u organizaciji udruženja  Život sa Down sindromom održan šesti po redu Sajam ideja inkluzije. Udruženje Život sa Down sindromom osnovano je 2006. godine zbog rada na poboljšanju kvaliteta života djece i odraslih s Down sindromom te njihovih porodica.

21. mart, Svjetski dan osoba sa Down sindromom se obilježava različitim aktivnostima i porukama, a ovaj je put predstavljen Global Video Event s porukom Želim da učim u kojem kao predstavnica Bosne i Hercegovine učestvovala Ela Raguž, učenica prvog razreda Osnovne škole Kovačići iz Sarajeva.

Ela Raguž koja se pojavljuje u filmu

Ela Raguž, djevojčica iz filma

U našoj zemlji sve veći broj djece s Down sindromom pohađa redovne vrtiće i škole, što je ohrabrujuće. Novi načini učenja matematike, učenje kroz likovni izražaj ili kroz muziku, novi didaktički materijali, stručnjaci koji već godinama žive inkluziju… sve je to prikazano na Sajmu ideja inkluzije koji je u srijedu otvoren u Domu Mladih. Organizatori kažu da je ovo pravi rasadnik ideja kako unaprijediti proces učenja, ne samo za djecu s Down sindromom, već za svu djecu.

Sunčana djeca – dokumentarni film Sabrine Begović

Kad sretnete djecu sa Downovim sindromom, obično samo mislite o njihovom stanju, ali ako ih pažljivije pogledate, otkrijete zašto ih zovu “sunčana djeca”.

”Sunčana djeca” je naziv dokumentarnog filma rediteljice Sabrine Begović, premijerno prikazanog na Sarajevo Film Festivalu 2009. godine.

Sabrina Begović sa djecom iz filma

Sabrina Begović sa djecom iz filma

Problemi djece sa Down sindromom su na margini interesovanja institucija čija je dužnost da brinu o osobama sa posebnim potrebama. Majkama djece ne preostaje ništa drugo nego da se bore kako bi obezbjedile perspektivnu budućnost svojoj djeci.

Ljubav djece s Down sindromom je velika i spremni su je dati svima onima koji žele da im budu prijateji – poruka je filma Sabrine Begović.

”Filmom želim otkriti publici koliko su djeca s Down sindromom draga, te koliko je teška borba njihovih majki, kako bi smo svi otvorili svoja srca u procesu inkluzije i prihvatili ih u našu svakodnevnicu. Ovdje se radi o jednom mikrosvijetu koji egzistira sam za sebe, odvojeno od naše stvarnosti. Shvatila sam da je neophodno upoznati javnost sa postojanjem jednom takvog paralelnog svijeta” kaže rediteljica filma.

Insert iz filma

Insert iz filma

U trenutku kad je počela istraživati teme o kojima se u tom periodu i nije mnogo govorilo, shvatila je da je pitanje inkluzije osoba sa Down sindromom potpuno na margini, gdje se o problemu inkluzije u osnovnim i srednjim školama jako malo govorilo – stoga je priču o ovoj djeci bilo neophodno ispričati.

”Udruženje Život sa Down sindromom mi je bilo veliki oslonac, pruživši mi veliku podršku, ali i pustivši me u svoje živote, te su na taj način postali neodvojivi dio moga filma.”, kaže rediteljica.

Film je premijerno prikazan na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a nakon toga je uslijedilo prikazivanje u programu BH filma, u okviru SFF-a, no Sabrina Begović posebno ističe značaj prikazivanja 2010. godine povodom Svjetskog dana osoba sa Down sindromom.

”Na tom prikazivanju u publici su bili prisutni ljudi iz institucija čiji je posao da se pobrinu da djeca sa Down sindromom dobiju svoja prava i iskreno se nadam da će moja priča doći do svih onih koji imaju sluha za poštivanje ljudskih prava.”

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.