U Sarajevu Sejdić i Finci konačno ravnopravni sa ‘konstitutivnim’

27.06.2012.  //  Nacionalne manjine  //  Nema komentara

Piše Peđa Kojović, zastupnik u Skupštini KS, u svom blogu na portalu Radiosarajevo.ba.

Skupština Kantona Sarajevo uputila je u javnu raspravu amandmane na Ustav KS kojima se ukida diskriminacija protiv onih građana koji spadaju u ustavnu kategoriju Ostali.

Tekst ispod je dio zapisnika sa sjednice na kojoj je inicijativa pokrenuta i predstavljao je prvi korak na putu dugom 17 sjednica ili godinu i po. Ovo je, po mom mišljenju, bila najvažnija inicijativa Naše stranke i drago mi je da se upravo ona realizovala. (Opraštam im pogrešno napisano prezime)

PRVA RADNA SJEDNICA SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO 17.02.2011.

Poslanik Predrag Kojević, na Prvoj Radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj dana, 17.02.2011. godine, u okviru tačke Dnevnog reda «Poslanička pitanja, inicijative i odgovori», pokrenuo je inicijativu:

«Da se u cilju ukidanja postojećih, diskriminatorskih odredbi u Poslovniku Skupštine, koje neminovno impliciraju donošenje takvih, ostalih pravnih akata od strane Skupštine Kantona, od postojećih relevantnih radnih tijela Skupštine osnuje jedna komisija koja bi prošla sve akte koje donosi Skupština Kantona u cilju njihovog oslobađanja diskriminatorske politike.»

 Amandmani će sada u javnu raspravu na 30 dana. Mi se nadamo da će ih Skupština usvojiti na prvoj sjednici nakon avgustovskog odmora i da će Sarajevo, kao što smo i poželjeli kada smo je iznosili, biti prva teritorija u BiH na kojoj su sve građanke i građani jednaki pred zakonom i u očima države. Iako je to, kako kažu, suprotno pravilima političkog marketinga na današnjoj sjednici smo zahvalili gospodinu Brigiću (Predsjednik je ustavnopravne komisije), Segmedini Srni (Na pretprošloj sjednici je ponovila našu inicijativu), ministrici Tabori (Radila na izradi amandmana i dobro uradila posao) i premijeru Musiću ( Insistirao da se tačka stavi na dnevni red Vlade).

Neću se ovdje osvrtati na nepromišljeno i neinformisano bavljenje poslanice Vejzović ovim pitanjem i njeno dobronamjerno i, po meni, štetno zalaganje za uvođenje “nacije Bosanci”. O tome zašto je ta njena teza, koja je sasvim sigurno pokrenuta iz najplemenitijih pobuda, štetna za cilj koji ona želi postići, sam već mnogo puta govorio i pisao i zato ću ovdje ponoviti  samo “telegrafsku” verziju.

Svi smo mi, kao što nam i piše u ličnim dokumentima, pripadnici bosanskohercegovačke nacije, odnosno, državljani BiH. To je dakle, nešto što piše u svakoj ličnoj karti izdatoj od strane države BiH. Ja smatram da je to dobro.

Pretvoriti ovu zakonsku, obaveznu, odrednicu identiteta svih građanki i građana BiH u ličnu, izbornu, opciju je po meni štetno. Za razumijevanje ovog našeg stava neophodno je tretirati pojmove nacija i narod po međunarodnoj ustavno-javno-pravnoj nomenklaturi.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.