Dani slovenačkog filma u Kinoteci BiH

12.10.2012.  //  Novosti  //  Nema komentara

U Kinoteci Bosne i Hercegovine (Alipašina 19) će se od 19. do 23. oktobra održati Dani slovenačkog filma. Svakog dana će biti prikazan po jedan film novije produkcije, u terminu od 19.00 sati. Dane slovenačkog filma Kinoteka realizira u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u BiH.

Ulaz na projekcije je besplatan, a filmovi su titlovani na B/H/S jezik.

19.10. Piran – Pirano

Film proslavljenog pisca i reditelja Gorana Vojnovića, autora književne i pozorišne uspješnice Čefurji, raus!, priča je o partizanu, Bosancu Veljku koji 1945. oslobođa slovenački gradić Piran i u njemu ostaje da živi sa svojom djevojkom, Slovenkom Anicom. Nakon pedeset godina i nakon raspada Jugoslavije, Italijan Antonio se vraća u svoj stan u Piran, u kojem sada živi Veljko. Film tada prelazi u retrospektivu koja traje do samog kraja.

Glavne uloge tumače bh. glumci Mustafa Nadarević i Moamer Kasumović, slovenački glumac Boris Cavazza, te Nina Ivanišin i Francesco Borchi.

[video w="460" h="270"]http://www.youtube.com/watch?v=q5fqX0nTUXc[/video]

20.10. Petelinji zajtrk/Pijetlov doručak

Petelinji zajtrk, film Marka Naberšnika iz 2007., zabavna je i simpatična ljubavna melodrama. To je dopadljiva priča o neuglednom automehaničaru koji sanjari da će upoznati najveću hrvatsku estradnu zvijezdu Severinu te, paralelna, o tajnoj i potencijalno opasnoj ljubavnoj vezi naivnog mladića s mafijaškom ženom.

Glavne uloge tumače Vlado Novak, Primož Bezjak, Pia Zemljič i Dario Varga.

[video w="460" h="270"]http://www.youtube.com/watch?v=xy0tKKA9Fgg[/video]

21.10. Oča/Otac

Film o ljubavi. Nakon dugo vremena, otac i sin provode dan zajedno. Jedne prekrasne, jesenje nedjelje, usred veličanstvene prirode, dva ljudska bića izgledaju kao da su sama na svijetu. Moraju krenuti od početka. Lagano prilaze jedan drugom riječima, oživljavaju glasove prošlosti, bude osjećaje, zaboravljene, nepoznate.

Režiju potpisuje Vlado Škafar, a uloge tumače Miki Roš, Sandi Šalamon i radnici fabrike Mura.

[video w="460" h="270"]http://youtu.be/JgJndA_pieA[/video]

22.10. Cirkus Fantastikus

Dugometražni film bez dijaloga, smješten u neimenovanu balkansku zemlju poharanu ratom. Stevo, čija je žena poginula, pokušava zbrinuti i zaštiti kćer i sina. No, ono što mu se isprva činilo kao nova ratna opasnost, zapravo je neobično vozilo Circusa Fantasticusa. Poznanstvo s bizarnom grupom cirkusanata zauvijek će promijeniti Stevin i život njegove djece.

Glavne uloge u filmu Janeza Burgera igraju Leon Lučev, Ravil Sultanov i Pauliina Räsänen.

[video w="460" h="270"]http://www.youtube.com/watch?v=umtPLSvaBik[/video]

23.10. Streli v Bazovici/Pucnji u Bazovici

Film reditelja Tuge Štiglica priča priču o prvim žrtvama fašizma u Evropi. Igrano-dokumentarni film bavi se sudbinom četvorice slovenačkih patriota, pogubljenih u Bazovici 1930., u jeku prodora fašizma iz Italije na okolne prostore. Film odaje počast poginulim mladićima, Ferdinandu Bidovecu, Franu Marušiču, Zvonimiru Milošu i Alojzu Valenčiču, ali i običnom čovjeku koji se opire bilo kom obliku nasilja.

Glavne uloge igraju naturščici Alen Halilović, Dejan Brakočević, Klemen Mihalič i Jernej Puntar.

[video w="460" h="270"]http://www.youtube.com/watch?v=O69dQgiXFM8[/video]

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.