Forum na temu ‘Ostali’ u BiH

08.11.2012.  //  Novosti  //  1 komentar

Navijač BiH iza zaštitne žice

Foto: AFP

Ko su ‘Ostali’, koja su njihova prava i da li imaju jednak položaj kao i konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini? Odgovor na ovo pitanje pokušat će dati gosti i gošće sedmog Otvorenog foruma u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra i Fondacija Heinrich Böll.

U sklopu Otvorenog foruma biće prikazan i kratki film Ene Bavčić “Ostali”.

Razgovor na temu ‘Ostali’ u Bosni i Hercegovini najavljen je za srijedu 14. novembar 2012, u 18,00 u sarajevskom Mediacentru (Kolodvorska 3)

Diskutuju:
Predrag Kojović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat Doma naroda Parlamenta FBiH
Tija Memišević, Evropski istraživački centar
Segmedina Srna, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i delegatkinja Doma naroda Parlamenta FBiH
Maja Sahadžić, International University of Sarajevo

Moderira:
Saša Madacki, Centar za ljudska prava UNSA

Pridružite se, recite svoje mišljenje, forum je otvoren!

 

One Comment on "Forum na temu ‘Ostali’ u BiH"

  1. Dino 08.11.2012. at 18:45 ·

    Po mom dubokom misljenju Manjine bi trebale biti predstavnici, nosioci gradjanske demokratije, gradjanskog, kulturnog i naprednog drustva u BiH. Nisu to samo oni Nesrbi, Nehrvati ili Nebosnjaci. To su ljudi koji ne zele da budu svrstani u torove gdje bi isli po svoje vlastito misljenje. Ovih Manjina se konstitutivni narodi najvise boje. Zasto? Jednostavno iz razloga ”odlijevanja” ovaca, iz torova, koji su shvatili da je ipak najbolje napustiti nacionalne ograde, odbaciti klimoglave i aplauze ljudima koji to ne zasluzuju (politickim glupanima), mucnuti svojim glavama i sami odluciti o svojim zivotima. Ako taj ”odljev” bude masovan (potrebna je ipak malo veca svijest) onda ce konstitutivni narodi postati toliko minorni i beznacajni da ce se pretvoriti u manjinu i bice na marginama politike i odlucivanja u nasoj zemlji. Tada ce pastiri poceti odumirati kao dinosauri, uz stravicne samrtne krike jer ne mogu vise nikom soliti pamet, nece imati politicku moc i slavu a uz to idu i sve moguce privilegije koje ce ispariti.
    Zato se zalazem da nas sto vise bude Manjina, da se izjasnjavamo kako to osjecamo ( a osjecat cemo se sigurno vrlo dobro). Cak ne treba ni izmisljati imena, dovoljno je samo da se upisemo kao Manjina.
    Umrite od straha (vi vladari tudjih zivota) za svoja stada, koja vas napustaju jer ste to zasluzili kroz sve ove godine ponizenja.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.