‘Stanovanje u lokalnoj zajednici’, inkluzija osoba s intelektualnim teškoćama

06.12.2012.  //  Novosti  //  Nema komentara

“Stanovanje u lokalnoj zajednici uz podršku” naziv je projekta koji su jučer prezentirali ministru za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Muameru Bandiću predstavnici Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH SUMERO.

Cilj projekta je stvaranje kvalitetnijih uvjeta za život osobama s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici, kao i osiguravanje poštivanja njihovih prava u skladu s važećim međunarodnim i domaćim pravnim aktima, te smjernice za osposobljavanje ove kategorije osoba za samostalan život.

Sastanku je prisusustvovao i ministar rada i socijalne politike FBiH Vjekoslav Čamber koji je ranije dao podršku u realiziciji ovog projekta.

Kako je informirao ministra Bandića direktor SUMERO-a Haris Haverić, u posljednje dvije godine implementacije projekta na području Kantona Sarajevo ostvareni su značajni rezultati u integraciji ove populacije u lokalnu zajednicu, te bi stečena iskustva organizacije na čijem je čelu mogla poslužiti za nastavak primjene navedenih aktivnosti u saradnji s resornim ministarstvom.

Prema njegovim riječima, osobe s intelektualnim teškoćama imaju pravo izbora i, ukoliko žele samostalno živjeti, treba im to i omogućiti.

“S obzirom na to da su kapaciteti kantonalnih javnih ustanova za boravak ove kategorije osoba popunjeni, u takvim okolnostima trebalo bi iskoristiti prednosti ovog načina rada s osobama s intelektualnim teškoćama”, ocijenila je direktorica Kantonalnog centra za socijalni rad Mirsada Poturković koja je također prisustvovala sastanku.

Ministar Bandić je kazao da će Ministarstvo podržati nastavak aktivnosti u realizaciji tog projekta, a radi dogovora o narednim koracima najavio je i skoru posjetu SUMERO-u.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.