Kako i zašto naučiti znakovni jezik

11.12.2012.  //  Teme  //  2 komentar(a)

Znak za sretan rođendanPiše: Alma Mujanović, Manjine.ba

Dva značajna projekta u 2012

Najbitnije osobe u životu svakog gluhog djeteta jesu njegovi roditelji i ostali članovi porodice. Oni su najvažniji faktori u razvoju komunikacijiskih sposobnosti slušno oštećene djece. Međutim, rijetke su porodice u kojima se na pravilan način komuniciranja sa gluhom osobom.  Prva stvar koju svaki roditelj treba uraditi jeste da se prije svega pomiri sa stanjem djeteta. To ih ni u kojem slučaju ne treba obeshrabriti. Za svaki problem postoji rješenje, samo treba istrajavati u tome.

Izuzetno bitna stvar je da roditelji nauče znakovni jezik. Međutim mnogi imaju predrasude prema ovakvom načinu komunikacije i oduzimaju djetetu pravo na razgovor , emocionalni i socijalni kvalitet života.

Znakovni jezik je jezik gluhih osoba. Gluhi se u svojoj koži osjećaju zadovoljno i znakovnim jezikom najlakše iskazuju svoja osjećanja. Poznavanjem znakovne komunikacije znat ćete šta gluha osoba misli i moći ćete sa njim podijeliti svoja iskustva.  Pokušajte i uskoro ćete vidjeti rezultate.

Barijere između gluhih osoba i njihovog okruženja jesu problem, kako u BiH tako i u okruženju. Zakon o upotrebi znakovnog jezika u BiH je priznat 2009. godine, a u aprilu 2011. godine sličan zakon je donijela i Skupština Kantona Sarajevo. To je prilika koja je gluhima donijela još jednu mogućnost slobode izražavanja i šansu za osposobljavanje i razvijanje vlastitog identiteta. Trenutno se vode dva projekta koja će gluhima olakšati i omogućiti bolju integraciju u društvo i makar malo im promijeniti način života.

WEB rječnik znakovnog jezika

Udruženje gluhih KS je realiziralo projekat „Web rječnik znakovnog jezika“ s ciljem olakšavanja potpune integracije i socijalne uključenosti osoba oštećenog sluha u okruženje.

[video w="455"]http://www.youtube.com/watch?v=KCBw_GsLcZc[/video]

„Ovim projektom želimo pridonijeti prihvaćanju osoba oštećenog sluha na način da ih ne posmatramo kao manje vrijednim već jednostavno drugačijim ali i članovima društva koji imaju svoj jedinstveni jezik.“ – rekla je za manjine.ba Jadranka Sidro, sekretar Udruženja gluhih KS.

Također je istakla da sve ove rezultate ne bi postigli bez finansijske podrške od strane Općine Stari Grad kojoj se ovim putem izuzetno zahvaljuju.

[video w="455"]http://www.youtube.com/watch?v=IDwmnOjUanw[/video]

Web rječnik znakovnog jezika je podijeljen po tematskim oblastima i sastoji se od 1000 riječi. Rječnik je u formi videa, sa titlovanim riječima što znatno olakšava učenje svim zainteresovanim osobama. Pogledajte video klipove na ovom linku

DVD sa četrdeset lekcija 

Osim projekta koje je realiziralo Udruženje gluhih KS, tu je i još jedan izuzetno koristan i značajan projekat koji je realizirao Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo preko Udruženja defektologa „Stol“, podržan je od strane Ministarstva za obrazovanje, kulturu i mlade Kantona Sarajevo.

Radi se o video rječniku znakovnog jezika u 40 lekcija. irane su najfrekventnije riječi iz svakodnevne komunikacije, a svaka lekcija sadrži:

- po 25 novih riječi, primjere korištenja znakovnog jezika;
- po 4 rečenice sa po dva zadatka za samostalan rad (1. pokušajte razumjeti znakovni jezik, 2. pokušajte reći znakovnim jezikom)
- rješenja postavljenih zadataka.

U cilju da osobe oštećenog sluha iskoriste rječnik znakovnog jezika za učenje riječi bosanskog jezika kao i za vježbu pismenog izražavanja, rječnik je titlovan.

Monitoring je obavio direktor Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo mr.sc. Naim Salkić. Projekat su realizirale: mr.sc. Mejrema Ljevaković i mr.sc. Meliha Povlakić – Hadžiefendić sa učenicima: Mujanović Almom, Drnda Emirom, Kozlić Merisom i Kovačević Admirom.

Rječnik zn akovnog jezikau 40 lekcija je umnožen u DVD-eve i podijeljen učenicima i roditeljima Centra.

Znakovni jezik nije komplikovan

Bitno je istaći da je znakovni jezik jedan jednostavan i poseban jezik i nikako ga ne treba isključivati iz upotrebe. Upoznajte se sa gluhim osobama, u mnogima ćete vidjeti iskrene prijatelje i bićete ponosni što znate znakovni jezik.

“Znakovni jezik je Božija blagodat i u mnogim situacijama je od neprocjenljive važnosti . Zato gluhim osobama preporučujemo da se dodatno potrude te da insistiraju od članova porodice da uče znakovni jezik.“ – savjetuje Mejrema Ljevaković, prof. Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Za učenje znakovnog jezika u 40 lekcija pogledajte ovaj link

[video w="455"]http://www.youtube.com/watch?v=trVJRKQIVSc&list=PLD67AE83E64C84183&index=1[/video]

2 Comments on "Kako i zašto naučiti znakovni jezik"

 1. Ira 28.01.2013. at 09:11 ·

  Imam pitanje, u tekstu pise da su 40 lekcija o znakovnom jeziku podijeljeni medju roditeljima i ucenicima Centra, da li postoji mogucnost da se jos negdje pronadje 40 lekcija o znakovnom jeziku. Kupila bih ili posudila pa vratila… Voljela bih sve snimke pregledati. Inace pohadjam kurs znakovnog jezika.

  Hvala.

 2. vanja 23.03.2014. at 20:59 ·

  Da li postoji mogucnost da se jos negdje pronadje DVD- 40 lekcija o znakovnom jeziku.
  Kupila bih ili posudila pa vratila… Voljela bih sve snimke pregledati.

  Gdje se može pohađati kurs znakovnog jezika u Banja Luci?

  Imam dječaka s posebnim potrebama ,Aleksu ,savršenog sluha ali potpuno nerazvijenog govora( logopedske tretmane, ima od 3 godine sada mu je 8)
  Uključen je u Centar zaštiti me u Banja Luci,( defektološki tret.senzorna soba, hiperbarična komora,fizikalna terapija,plivanje…sve smo uključili kako bi mu omogućili što kvalitetniji život)
  Nemogućnost da nam objasni šta želi natjrala ga je da sam počne izmišljati znakove za komunikaciju sa nama, te iz tog razloga želimo da naučimo znakovni jezik.
  Možda je to način da saznamo šta nam želi reći, šta osjeća, …

  Aleksini ukućani-mama, tata i stariji brat

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.