Emisija ‘Manje je više’ o inkluziji u školama

13.12.2012.  //  Novosti  //  Nema komentara

Škola je za svako dijete, to je mjesto gdje se dijete treba osjećatiprihvaćeno i sigurno. Diskriminacija, netolerancija i neprihvaćanje, česti su problemi u našem društvu. Kada dijete odrasta u sredini gdje zbog neke svoje različitosti nije prihvaćeno, to se itekako odražava na njegov kasniji način ponašanja.

Misija OSCE-a u BiH provodi projekt pod nazivom “Indeks inkluzivnosti” , čiji je cilj uklanjanje svih prepreka u učenju i poticanju punog učešća sve djece u sistemu obrazovanja u kojem se nalaze.

Po definiciji UNESCO-a, inkluzivno obrazovanje se odnosi na mogućnost škole da obezbijedi kvalitetno obrazovanje svoj djeci, bez obzira na njihove različitosti. Inkluzija se definiše kao proces prepoznavanja i odgovaranja  na različite potrebe djece kroz povećavanje učešća u učenju, kulturnom životu i životu zajednice, kao i kroz smanjivanje isključivanja iz obrazovanja.

Na koji način misija OSCE-a u BiH i organizacija Save the children provodi projekat Indeks inkluzivnosti govorit ćemo u emisiji “Manje je više”. Naša gošća je Fatima Smajlović menadžerica programa za oblast obrazovanja u organizaciji Save the children.

“Indeks inkluzivnosti je metodičko sredstvo, podrazumijeva uključivanje svakog djeteta, bez obzira na psihofizički razvoj, bilo koju pripadnost: nacionalnu, etničku, lingvističku. Kao sredstvo pomaže u procjeni okruženja u kojem se nalazite, identificiranju prepreka koje sprečavanju uključivanje svih, komunikaciju na svim nivoima, poštovanje koje važi za to okruženje i identificiranje načina kako da se te barijere prevaziđu i da se unaprijedi okruženje,” pojašnjava Smajlović.

Budite uz Radio Sarajevo u četvrtak u 16,05 i poslušate novo izdanje naše emisije o manjinama. Možete nas slušati i putem webstreaminga.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.