‘Svjetlo’ obasjalo i roditelje s umanjenim sposobnostima

17.01.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

NVO altruista Svjetlo organizirala je druženje za mališane roditelja koji  spadaju u red osoba sa umanjenim sposobnostima.

Haris Čaušević, direktor ove nevladine organizacije, kojoj je cilj pomoć osobama s umanjenim sposobnostima, izjavio je za naš portal da na ovaj način žele ukazati na potrebe i probleme sa kojima se susreću roditelji s umanjenim sposobnostima koji imaju svoju djecu, a nemaju sistemsku podršku od društva..

„I prošle godine mi smo akcijama željeli skrenuti pažnju na potrebe i probleme tako da smo obezbijedili, u šest izložbi, donaciju za šest porodica od 930 KM, a zahvaljujući gradskoj upravi za porodice su bili podjeljeni i novogodišnji paketići“, rekao je Čaušević.

Govoreći o problemima s kojima se susreću roditelji sa umanjenim sposobnostima Čaušević kaže da je neophodno imati podršku u procesu odgoja i obrazovanja djece. Direktor je izjavio da je akcija usmjerena ne samo na roditelje sa blagom mentalnom retardacijom već i na samohrane majke.

„U našoj evidenciji imamo i  samohrane majke kojima se ne plaća alimentacija i kojima treba obezbjediti finansijsku podršku, a bilo bi značajno kada bi se našla i mogućnost zaposlenja da mogu svojoj djeci priskrbiti posnovne životne namirnice i omogućiti da pohađaju vrtiće ili budu uključeni u neke druge ustanove predškolskog uzrasta“, rekao je Čaušević i dodao da se nada da će u 2013. godini aktivnostima skrenuti pažnju na potrebe i probleme s kojima se susreću njihovi članovi, roditelji s umanjenim sposobnostima.

Prema njegovim riječima NVO Altruista nastavlja sa programskim aktivnostima neformalnog i formalnog obrazovanja.

„Radi se o programima Škole sporta dr. Socrates i art line radionice, u kojima će učestvovati javne ličnosti, čije su se aktivnosti počele odvijati. Nadamo se da ćemo ove godine nastaviti sa aktivnostima škole planinarstva i škole fotografije, a ako bude prilike i mogućnosti obnoviti i ljetovanje u Zaostrogu.  Tu su već u martu izložbe projekat „druženje na kafi sa…“ u kojima će učestvovati i javne ličnosti što je prilika našim članovima da ih upoznaju.“, rekao je Čaušević.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.