Tribina ‘Građanin/građanka BiH prije svega’

12.02.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

Koalicija protiv ustavne diskriminacije „Jednakost“ organizuje tribinu Građanin/građanka prije svega – za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije, na kojoj će predstaviti istoimenu kampanju.

Tribina će se održati u Sarajevu u srijedu 13. februara u hotelu Bosnia (sala Neretva) sa početkom u 12:30 sati.

Na tribini će učestvovati: Prof. dr. Besim Spahić (FPN Sarajevo); Darko Brkan (UG Zašto ne, Sarajevo); Saša Gavrić (Sarajevski otvoreni centar); Almir Terzić (novinar Oslobođenja); Vesna Malešević (UNSA Geto, Banja Luka); Damir Dajanović (Revolt, Tuzla); Vladimir Ćorić (OKC Abrašević, Mostar); Srđan Gavrilović (Građanski front Ostalih, Mostar); Nina Šeremet (Inicijativa mladih za ljudska prava, Sarajevo); Narcis Gečević (Udruženje mladih Bosanaca i Hercegovaca u Norveškoj “Stećak”, Oslo).

Tribini će prisustvovati i predstavnici drugih organizacija civilnog društva, članica koalicije.

Kampanja Građanin/građanka prije svega – za Bosnu i Hercegovinu bez diskriminacije! fokusiraće se na predstojeći popis stanovništva u BiH, sa ciljem da ohrabri sve one koji/e se protive ustavnoj diskriminaciji da artikuliraju svoje nezadovoljstvo kroz odbijanje etničkog/nacionalnog izjašnjavanja u “konstitutivnim” kategorijama.

Na ovaj način želimo pokazati da u Bosni i Hercegovini živi veliki broj građana i građanki koji/e se ne prepoznaju u konstitutivnim, ili etničkim kategorijama uopšte, koji/e su zbog toga diskriminirani/e u našem ustavnom i zakonskom sistemu i koji/e žele da se to promjeni, kažu iz koalicije “Jednakost”.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.