Uručenje medalje „Pravednik među narodima“ potomku Pozderaca u Beogradu

12.02.2013.  //  Ostalo  //  Nema komentara

„Iz Izraelskog muzeja holokausta “Jad vašem” prije dva dana mi je zvanično potvrđeno da će Nuriji i Devleti Pozderac iz Cazina posthumno biti dodijeljena medalja “Pravednik među narodima”, a ovo će priznanje u narednom periodu nekome od njihovih potomaka, prema dosadašnjim saznanjima, biti uručeno u Beogradu“ – potvrdio je danas Agenciji Fena viši stručni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti BiH i član Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber.

On ističe da tačan datum uručenja ovog prestižnog priznanja još  nije određen, kao ni kome će biti uručeno, te da bi te informacije trebale biti poznate uskoro.
Tauber naglašava da se ova medalja izrađuje ručno, za šta je potrebno izvjesno vrijeme.

Ovo visoko priznanje bračnom paru Pozderac dodijeljeno je zbog hrabrosti i plemenitosti koju su iskazali spašavajući Jevreje u Drugom svjetskom ratu.

Izrael je 1953. godine osnovao spomen-obilježje holokausta “Jad vašem”, u spomen šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saradnici, ali i u znak poštovanja malobrojnim pripadnicima drugih naroda koji su rizikovali živote spašavajući Jevreje.

Imena pripadnika različitih nacionalnosti koji su spašavali Jevreje uklesana su na Zid časti u vrtu “Jad vašema”, a u slučaju da im je medalja “Pravednik među narodima” postumno dodijeljena, to priznanje predaje se najbližem srodniku.

Šefkija Pozderac potomak je poznate cazinske i bh. porodice koji je bio Titov partizan, kao i njegovi mnogo poznatiji rođaci Nurija, Hamdija, Hakija ili Sakib.

Slavni Nurija Pozderac (1892.-1943.) bio je narodni heroj i potpredsjednik AVNOJ-a koji je poginuo na Sutjesci.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.