Gostovanje Mestnog gledališča ljubljanskega u Sarajevu

18.02.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

Ljubljansko gradsko pozorište (Mesno gledališče ljubljansko) gostovat će u Sarajevu u sklopu festivala Sarajevska zima sa predstavom Oluja u režiji Jerneja Lorencija, po čuvenoj drami klasika ruske književnosti Aleksandera Nikolajeviča Ostrovskog.

Predstava, koja je prošle godine dobila čak devet nagrada na uglednom slovenačkom festivalu Borštnikovi susreti u Mariboru, biće odigrana na sceni Narodnog pozorišta u nedjelju, 24. februara u 20 sati.

U Oluji, napisanoj 1859. godine, Ostrovski se bavi trgovačkim staležom Rusije u 19. stoljeću, no ta tragična društvena i ljubavna drama nosi univerzalnost i itekako je aktualna i zanimljiva i današnjim gledateljima. Ostrovski precizno prikazuje dvoličnosti ljudskih odnosa, strogost i okrutnost življenja po pravilima provincijalnog okruženja i patnje pojedinaca koji nisu izgubili dobrotu i empatiju za drugog te koje fanatična sredina guši i uništava.

U predstavi igraju: Nika Rozman, Jožica Avbelj, Alja Kapun, Matej Puc, Primož Pirnat, Boris Ostan, Janez Starina, Jaka Lah, Jettte Ostan Vejrup, Maja Boh i Boris Kerč. Dramaturginja je Eva Mahkovic, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Belinda Radulović, koreograf i asistent reditelja Gregor Luštek, kompozitor Branko Rožman, a autor rasvjete Branko Šulc.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.