Na proljeće izgradnja ‘roditeljske kuće’ u Sarajevu

26.02.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

Udruženje ‘Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH nada se da bi već na proljeće mogla početi izgradnja roditeljske kuće u Sarajevu, čija bi namjena bilapomoći u procesu liječenja oboljele djece i olakšati  njihovim roditeljima, te bi trebala biti smještena u krugu Pedijatrijske klinike u Sarajevu.

Objekt će imati oko 600 kvadrata stambenog prostora. Sadržavat će oko deset apartmana, a svaki od njih će imati toalet, te zajedničku kuhinju, trpezariju, dnevni boravak, dječiju igraonu i druge sadržaje potrebne djeci kako bi im zamijenio porodičnu atmosferu.

”Trenutno smo u fazi dobijanja saglasnosti od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za izgradnju tog objekta, a u toku je i prikupljanje sredstava za projekt. Sredstva koja smo dobili od Vakufske direkcije Sarajevo jako su nam značajna i veoma smo zahvalni na toj donaciji”, kazao je za Fenu predsjednik ovog Udruženja, Fikret Kubat.

On navodi da u Udruženju rade intenzivno kako bi bi do proljeća, odnosno početka građevinske sezone, bila sakupljena sva potrebna dokumentacija, aradovi mogli početi.

”Dijete kada ne prima terapiju ili ju je završilo, ali ga doktor još ne smije pustiti na kućno liječenje zbog nalaza, moglo bi boraviti u ovoj kući. To je kuća nade koja je zamjena za ono što djeca treba da imaju. Tu bi djecu mogli posjetiti i brat, sestra, roditelji ili druga rodbina tokom vikenda ili u drugom periodu. Taporodična atmosfera utiče na brže izlječenje djece. Također, važno je da ova kuća bude u blizini Pedijatrije kako bi medicinska sestra ili ljekari mogli doći pogledati dijete u slučaju da mu bude loše”, naveo je Kubat.

Udruženje je već sredstva u iznosu od 42.095 KM prošle sedmice dobilo odVakufske direkcije Sarajevo, koja ih je obezbijedila putem donacijeGeneralnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt.

Investicija izgradnje roditeljske kuće iznosit će oko milion KM.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.