Izložba Jakova Bararona u galeriji Novi Hram

26.03.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara


Prvog dana Pesaha
 za 5773. godinu po jevrejskom kalendaru, Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo La Benevolencija započinje obilježavanje 450. godišnjice od osnivanja Jevrejske opštine u Sarajevu.

Prvi u nizu kulturnih događaja  obilježavanja ovog jubileja bit će izložba akademskog slikara Jakova Bararona pod nazivom Vista (Pogled). Ovom izložbom nastavlja se dugogodišnja uspješna saradnja La Benevolencije i Austrijske ambasade u Sarajevu  koja je koorganizator izložbe.

Svečano otvaranje bit će upriličeno u utorak, 26. marta 2013. godine sa početkom u 19 sati galeriji Novi hram (M. M. Bašeskije 38).

Jakov Bararon je rođen u Beogradu 1939. godine. Školovao se u Beogradu, Sarajevu i Parizu. Od 1992. godine živi i radi u Beču. Izlagao je u Sarajevu, Beogradu, Dubrovniku, Ljubljani, Zagrebu, Celju, Mariboru, Tel Avivu, Jafi, Bolonji, Firenci, Trstu, Madridu, Lozani, Minhenu, Kelnu, Jeni, Čikagu, Salcburgu, Bremenu, Gracu, Klagenfurtu, Lincu, Beču i nizu drugih austrijskih gradova.

Posljednja njegova izložba u Sarajevu otvorena je 6. aprila 1992. godine, prvog dana rata u Sarajevu.

”Polazeći od osobitih naznaka koje su tu da predstave temu svake od njegovih slika, Jakov Bararon postiže i održava ravnotežu između romantične nostalgije i svog trenutnog emocionalnog stanja. Da bi to postigao, oslanja se na tradiciju. Nadahnjuju ga spisi i otkrovenja Starog zavjeta i u tome se približava samim međama umjetničkog djela da bi dosegao potpunu jasnoću. Slike Jakova Bararona nalaze se negdje između apstrakcije i realizma i sve se više približavaju asocijativnom slikarstvu”, piše Vlatko Rozman.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.