Uspješno završen Diplomatski sajam za pomoć najmlađima

28.11.2011.  //  Novosti  //  Nema komentara

U subotu je u francuskoj školi CIFS u odličnoj atmosferi održan prvi Diplomatski zimski sajam pod nazivom Prijateljstvo i nada. Cilj sajma bio je povezivanje svih zajednica u duhu prikupljanja novčanih sredstava u dobrotvorne svrhe za djecu i mlade iz Udruženja OAZA i Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

Organizaciju ovog humanog marketa ‘potpisuje’ više od 15 ambasada i diplomatskih predstavništava koja djeluju u našoj zemlji, a na sajmu su bili izloženi artikli prepoznatljivi za različite države. Također, brojni umjetnici izložili su svoja djela, a svoje radove su ponudili  djeca i mladi Udruženja OAZA i Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba

Izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH Jovan Divjak rekao je u izjavi za Fenu da sajam nije organizovan samo da bi se prikupio novac, nego je mnogo značajnija činjenica da je diplomatska zajednica u BiH angažovana na projektima vezanim za djecu, kao što je inkluzija djece sa poteškoćama, u obrazovni sistem BiH.

Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba

Brojni posjetioci koji su danas od 11 do 18 sati prodefilovali sajmom, sve vrijeme su mogli uživati u muzičkim izvedbama sarajevskih dječijih horova te solo izvedbama mladih talenata, a organizatori su se, uz pomoć svojih sponzora, dodjelom brojnih nagrada, izvučenih tombolom, odužili svim onima koji su danas posjetili ovaj šareni sajam.

Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba

Među posjetocima je bio i veliki broj mališana, a za njih je bio pripremljen dječiji kutak sa mnoštvom aktivnosti – nezaobilazni Deda mraz s kojim su se slikali, od balona su za njih pravljene životinjice, krila i slično, a imali su i kutak u kojem su vesele tete crtale cvjetiće, srcad po njihovim rukama i licima, što je razveselilo mnoge mališane. Za njih je, također, organizovano učenje osnovnih koraka zumbe, plesa u kojem nisu uživali samo mališani, već su u stvaranju dobre atmosfere učestvovali i oni stariji, a među njima i supruge ambasadora.

Supruga austrijskog ambasadora u BiH Marie Köck-Thoby kazala je za Fenu da sajam ima izuzetan značaj jer će pomoći prije svega edukaciji mladih u Bosni i Hercegovini.

Supruga francuskog ambasadora u BiH Claudia Carceroni istakla je da se kroz ovaj sajam želi graditi solidarnost s ljudima koji nisu toliko sretni da imaju sve u životu, posebno zato što je obrazovanje ulaganje u budućnost.

Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba

Organizatori ističu da će, ukoliko se ovo pokaže kao dobra praksa, diplomatska zajednica upriličiti ovakve događaje i u budućnosti. A s obzirom na broj posjetilaca na današnjem sajmu, vjerujemo da će ovakvih sajmova biti još mnogo.

Manjine.ba

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.