‘Kuća, moj dom’: Dječije želje za sretnom porodicom

14.05.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

Organizacija SOS Dječija sela BiH organizator je izložbe dječijih radova pod nazivom Kuća, moj dom koja će sutra, 15. maja u periodu od 11 do 17 sati biti postavljena u KUD Lola u Sarajevu.

Događaj se organizira povodom 15. maja – Međunarodnog dana porodica.

Radi se radovima koji su nastali u kreativnoj radionici SOS Društvenog centraHermann Gmeiner, a simboliziraju potrebu djece za normalnim, zaštićenim djetinjstvom.

Porodica je najbolje mjesto za odrastanje svakog djeteta, porodica je mjesto gdje svako dijete, uz podršku, može doseći svoj puni potencijal. Međunarodni dan porodica je prilika da se, glasnije nego inače, stavi fokus na njen značaj, na činjenicu da je svaka porodica posebna i jedinstvena, ali im je zajednička uzajamna briga i ljubav za sve njene članove”, navode iz SOS Dječijeg sela BiH.

Međunarodni dan porodica obilježava se širom svijeta 15. maja, a Rezoluciju o obilježavanju donijela je Generalna skupština UN-a 20.09.1993. godine.

Iz SOS Dječijeg sela BiH ističu da je Međunarodni dan porodica prilika i da se podsjeti da, nažalost, sva djeca nisu u prilici odrastati u porodičnom okruženju, te da veliki broj porodica trebaju podršku da bi bolje funkcionirale.

Prema raspoloživim podacima 56 posto od ukupnog broja siromašnih u BiH čine porodice sa djecom. Siromaštvo je najveći pojedinačni uzrok uskraćenosti u razvoju i obrazovanju kod djece.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.