Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju

23.05.2013.  //  Novosti  //  Nema komentara

Dječiji crtež o dječijem zajedništvuZajednički projekat, kojeg finansira Evropska unija i Vijeće Evrope, za podršku inkluzivnom obrazovanju u Jugoistočnoj Evropi: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Kosovu*, počeo je u januaru 2013. i trajati će 35 mjeseci.

Cilj Projekta je da unaprijedi socijalnu inkluziju i socijalnu koheziju u regiji, promocijom inkluzivnog obrazovanja i obuke.

Projekat će kroz podršku i uključenje ukupno 49 pilot škola, odnosno 7 po učesnici: 3 osnovne, 2 opšte srednje i 2 stručne srednje škole, unaprijediti razumijevanje koristi od inkluzivnog obrazovanja.

Odabrane pilot škole će tokom trajanja Projekta dobiti tehničku i finansijsku pomoć, a ustanovit će se regionalna mreža inkluzivnih škola pod nazivom Pilot škole (Inclusive SchoolNet), za razmjenu iskustava i zajedničko učenje, uz podršku odgovarajuće web-platforme.

Izabranim pilot školama će se odobriti i manji grantovi, u prosječnom iznosu od 9.500 eura, za implementaciju principa inkluzivnog obrazovanja.

Poziv školama za učešće

Sve zainteresovane škole koje zadovoljavaju kriterije pozvane su da se prijave. Kriteriji za odabir škola su: prisustvo inkluzivne obrazovne politike i prakse, riješenost i spremnost za usvajanje inkluzivnog okruženja za učenje, promocija pristupa kooperativne i interaktivne nastave, kapacitet za učešće u pilot projektu i predanost školskog osoblja inkluzivnim pristupima za sve učenike.

Sve zainteresovane škole popunjene prijavne obrasce za iskazivanje interesa trebaju poslati na adresu zorica.lesic@coe.int i kopiju na adresu lejla.divovic@mcp.gov.ba, najkasnije do 15. juna 2013. godine.

Konačan odabir ukupno 7 pilot škola učesnica Projekta iz BiH, izvršiti Komitet za ocjenu, kojeg će činiti predstavnici /e Delegacije Evropske unije u BiH, Vijeća Evrope i Ministarstva civilnih poslova BiH.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o nezavisnosti.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.