Razbijanje predrasuda o djeci sa posebnim potrebama

24.05.2013.  //  Teme  //  Nema komentara

Grupa Dječiji parlament, koja djeluje unutar Udruženja Naša djeca Zenica, trenutno radi na provedbi akcionog plana usmjerenog ka razbijanju predrasuda o djeci sa posebnim potrebama. Kako bi se što bolje upoznali sa tematikom, članovi Dječijeg parlamenta prisustvovali su predavanju koje je za njih održala predstavnica Udruženja Humanost, a nakon toga, parlamentarci su izradili radio jingl, kojim su poručili Svi smo isti, samo imamo različite potrebe.

Nakon toga, u srijedu, 22. maja, članovi Dječijeg parlamenta su zajedno s voditeljima posjetili Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama u Visokom. Upoznali su se sa mlađim i starijim korisnicima Centra, te imali zajedničku radionicu na kojoj su nacrtali simbolično drvo prijateljstva i pjevali.

„Današnji dan je bio pun iznenađenja. Djeca su se družila, upoznala i crtala drvo prijateljstva. Na tu ideju su došla sama djeca iz našeg Centra i iz Udruženja. Poslije završenog crtanja, djeca su nam otpjevala pjesmu Kad si sretan. Sve je proteklo super.“, izjavila je Jelica Tokmačić ispred Udruženja Humanost.

Za parlamentarce je pripremljen i lutkokaz koji je izveo stariji korisnik Centra. Svoje druženje su završili ručkom i posjetom ostalim radionicama.

„Fino mi je bilo danas. Iznenadili su me, tako da je danas sve bilo lijepo. Crtali smo, bojili smo drvo.“, rekla je korisnica Dnevnog centra.

Parlamentarci i voditelji iz Udruženja Naša djeca Zenica su istinski uživali i dokazali da sva djeca mogu zajedno da se druže i da je ovaj način najbolji za uključivanje djece sa posebnim potrebama u društvo. Nadaju se da će ova aktivnost skrenuti pažnju na djecu koja nemaju jednake prilike kao njihovi vršnjaci.

„Danas smo posjetili djecu i starije sa posebnim potrebama i vidjeli šta oni tamo zapravo rade. Posjetili smo i njihove radionice gdje izrađuju predmete od raznih materijala. Imali smo i ručak koji su pripremili, obišli plastenike gdje su oni zasadili povrće, crtali smo na velikom papiru drvo prijateljstva.“, izjavila je članica Dječijeg parlamenta.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.