Djeca s autizmom

11.06.2013.  //  Teme  //  Nema komentara

Rad u centru Edus

Rad u centru Edus

Udruženje ”Edus-Edukacija za sve” iz Sarajeva danas je u Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica upriličilo aktivnost pod nazivom ”Otvorena vrata”, koja ima za cilj da nadležnim institucijama pokaže metodologije koje ovo udruženje primjenjuju u obrazovanju djece s autizmom u ovom zavodu.

U program ”Sveobuhvatna primjena bihevioralne analize u školstvu” uključeno je 59 mališana koji u Sarajevo dolaze iz cijele BiH.

- Projekt podrazumijeva korištenje naučno dokazanih metoda u radu s djecom, a do sada su korištene metode koje su tradicionalne i nisu proizvedene iz eksperimentalnih studija te ne daju nikakve rezultate – pojasnila je izvršna direktorica “Edusa” Nirvana Pištoljević, navodi Fena.ba.

Dodaje i da se tokom rada s djecom konstantno mjeri učinkovitost rada kadra te da se provjerava koliko kadar dobro provodi rad s djecom.

- Najbitnije je to što konstantno mjerimo koliko djeca napreduju i ukoliko nemamo dobre rezultate problem rješavamo s nastavnikom te mijenjamo metode – potcrtava Pištoljević.

Ista metoda ne pokazuje rezultate na svakom djetetu, svako dijete ima svoje individualne metode rada prema potrebama i prema vještinama koje već ima u svom repertoaru, pojašnjavaju iz “Edusa”.

Pištoljević dodaje da ovakav vid rada, koji se stalno mjeri i provjerava, daje najbolje rezultate, a rezultat je da djeca s kojim oni rade gotovo sva progovore te nauče da čitaju i pišu.

Naglašava i podatak da u svijetu oko 50 posto djece s autizmom nikada ne progovori.

Iz “Edusa” konstantno traže nove naučne metode koje su u svijetu publikovane.

Rad s djecom je individualizovan, a tim stručnjaka raznih profila radi svakodnevno, a da bi učinak bio veći edukuju i roditelje da bi učenje bilo nastavljeno i kod kuće.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.