Stojeće ovacije za film Oggija Tomića

18.08.2013.  //  Lica  //  Nema komentara

Prepuna dvorana  Multipleksa Cinema City na nogama, ujedinjena u gromoglasnom aplauzu nakon filma U potrazi za porodicom (Finding Family) – ovakva scena sigurno nije bila jedan od snova malog Oggija Tomića, djeteta bez roditeljskog staranja koji je svoje godine odrastanja provodio u domovima u Fojnici, Zenici i Sarajevu. Njegov san u to vrijeme nisu bili ni slatkiši ni igračke, on je jedino sanjao svoju majku, ženu koju nikada nije upoznao.

Piše: Vesna Andree Zaimović, Manjine.ba
Foto: Damir Hajdarbašić, Manjine.ba 

Oggi je u godinama odrastanja imao i mnogo važnijih stvari od snova o filmskoj karijeri – valjalo je preboljeti vršnjačko nasilje kojem je bio izložen u Domu u Zenici, trebalo je nabavljati hranu i ogrjev u Domu na Bjelavama  u opkoljenom Sarajevu, živjeti bez odgovora na pitanje zašto je ostavljen i svaku noć lijegati u hladni krevet sa spoznajom da nemaš nikog svog.

A onda je u Dom na Bjelavama došao Chris Leslie kao volonter koji će djecu učiti umijeću fotografije, a u Oggiju našao najboljeg učenika. Susret sa kamerom tada je odredio put  kojim će krenuti napušteni dječak i koji će ga dovesti do scene sa početka ove priče – scene koja se sinoć odigrala na svjetskoj premijeri Oggijevog dokumentarca.

“Iskreno da kažem, ostao sam bez riječi, kada sam vidio ”standing ovations” nakon završetka filma. Mnogo mi znači to što je Sarajevo prihvatilo srcem ovaj film i nemam riječi da to objasnim. Imao sam veliku tremu ali sada sam ponosan i sve je ispalo bolje nego sto sam zamislio. Hvala baš svima što su došli podržati ovaj film”, izjavio je Oggi za Manjine.ba nakon premijere.

Filmska karijera ovog stvaraoca započela je nakon obrazovanja koje je dobio u Velikoj Britaniji. On danas živi u Cambridgeu, sretno je oženjen, ali i tražen kao filmski profesionalac.

U Sarajevo je došao u pratnji svoje supruge Aggie, britanskih ‘roditelja’ – porodice kod koje je živio i školovao se, te u društvu svog životnog mentora i prijatelja Chirsa Lesliea koji je, zajedno sa Oggijem, koautor filma U potrazi za porodicom . Pogledajte njihovu zajednička fotografiju na crvenom tepihu uz naslov članka! Ogija je došao podržati i britanski ambasador Nigel Casey.

Ogi i Nigel Casey

Film U potrazi za porodicom otvorio je Takmičarski program dokumentarnog filma na 19. Sarajevo Film Festivalu i natječe se, zajedno sa još dvadeset filmova za nagradu Srce Sarajeva.

Nakon premijere, pitali smo Oggija i da li će medijsku pažnju usmjerenu na film iskoristiti za nešto više:

“Što se tice filma i promocije, ovo nije završetak nego početak jednog velikog projekta u kojem se nadam da ću pronalaziti pomoć za hraniteljske porodice. U 21. stoljeću institucije tipa sirotišta ne bi trebale postojati jer svako dijete zaslužuje ljubav i njegu porodice.

Pitali smo Oggija zašto u slučaju djece bez roditeljskog staranja prednost treba dati hraniteljskim porodicama umjesto institucijama

“Oko ovoga nema rasprave, da li je bolje. Djete ne može dobiti dobar odgoj, edukaciju ili njegu kada je ostavljeno među petnaestero  druge djece  sa samo dva – tri vaspitača. Oni, iako daju sve od sebe, ne mogu djeci pružiti ono što im može dati majka, a to se vidjelo u mom filmu. Realno, djeca koja odrastaju u institucijama imaju male šanse da postanu ono što zaslužju u životu. Kao što možete vidjeti  u filmu, moja majka da je imala finansijsku podršku, koju bi država trebala pružiti svim majkama, pogotovo samohranim, ne bih bio ostavljen. Ali tako je ispalo i nadam se da će i kroz moj film, ova država i socijalni centri nešto naučiti, osim onog što nauče iz knjiga”, rekao je Oggi Tomić za Manjine.ba.

Film U potrazi za porodicom možete pogledati u Multiplexu Cinema City u nedjelju 18. avgusta u 21.15.

Intervju sa Oggijem Tomićem i njegovu životnu priču čitajte na ovom linku

Aggie, Oggi i Chris sa suprugom na premijeri filma

Aggie, Oggi i Chris sa suprugom na premijeri filma

 

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.