Pogledajte kako izgleda upitnik za Popis stanovništva 2013

29.08.2013.  //  Teme  //  1 komentar

Popisnica 2013

Popisnica 2013

Statistika je život pretvoren u brojke. Tako će i život Bosanaca i Hercegovaca, prvi put nakon 20 godina, uskoro biti potkrijepljen relevantnom faktografijom. Dugoočekivani popis stanovništva naše zemlje odvijat će se od 1. do 15. oktobra 2013 na području cijele BiH.

Predstavnici Agencija za statistku BiH, Federacije i Republike Srpske danas su javnosti predočili detalje ove velike akcije koja će se sprovoditi u 20.000 popisnih krugova raspoređenih po 142 općine. Neki od dvadeset i pet hiljada zvaničnih popisivača pozvonit će i na vaša vrata, a građanska obaveza svakog državljanina starijeg od 18 godina je da tom prilikom, uz obavezu čuvanja tajnosti podataka, odgovori na 46 pitanja.

Tema popisa do sada je razburila mnoge žučne rasprave, prvenstveno u vezi sa pitanjima koji se odnose na nacionalnost, religijsku pripadnost i maternji jezik ispitanika.

Kako su ova pitanja i opcije za odgovor formulisane u finalnom popisnom obrascu koji je danas predočen javnosti, pogledajte na fotografiji. Ispitanicima se daje mogućnost da se izjasne kroz jedan od ponuđenih odgovora ili da upišu nešto drugo. Takođe, kada je u pitanju nacionalnost, ispitanik može izabrati odgovor da se ne izjašnjava, a u pogledu religijske pripadnosti u obzir će doći i odgovori: agnostik i ateista.

Nora Selimović, glavna metodologinja Agencije za statistiku BiH, koja je na popisima učestvovala 1981. i 1991. godine, s nestrpljenjem očekuje novi popis. I njoj će, kao i svim drugim profesinalcima čiji posao zavisi od relevantnih podataka o stanovništvu, rezultati popisa stanovništva dati nasušno potrebnu bazu podataka iz koje će se moći izvlačiti mnogi zaključci neophodni za daljnji napredak društva.

Koliko nas ima, kako i gdje živimo, koliko nas je raseljeno, koliko godina škole imamo u prosjeku, koliko nas je nepismenih, a koliko umije koristii kompjuter, koliko nas je zaposlenih i u kojim sektorima, koliko će djece i koje godine biti doraslo za školu, koji procenat stanovništva živi sa zdravstvenim poteškoćama… i naravno koje smo nacije, vjere, te koji jezik smatramo svojim – sve su to odgovori koje ćemo dobiti šest mjeseci nakon što popis bude završen.

Gospođa Selimović predstavila je i osnovna načela po kojima će se sprovoditi popis: sveobuhvatnost, istovremenost, individualnost, definirana periodika od 10 godina, jedinstvena metodologija koja je usklađena za drugim zemljama, zaštita podataka i racionalnost.

Prelomni datum za podatke koji se budu unosili u popisnicu je 30. septembar do 24,00 sati. To u praksi znači da djeca koja se rode nakon tog datuma, a prije no što popisivač obiđe porodicu, ne ulaze u evidenciju. Takođe, osobe koje preminu nakon 30. septembra a prije dolaska popisivača u porodicu, evidentirat će se kao živi građani.

Ona naglašava da je u listu od 46 pitanja uvršteno i 27 obaveznih pitanja koja se koriste u svim državama, a da je cijeli upitnik u skladu sa standardima Eurostata. Rezultati popisa bit će kompatibilni sa drugim državama, te će se kao takvi moći koristiti u globalnim statistikama.

Posjeta od sat vremena

Dokumentacija koju prilikom posjete popisivača valja ispuniti, sastoji se iz tri ‘papira’. Prvi od njih je popisnica – upitik sa ličnim pitanjima; potom je tu upitnik za domaćinstvo, te tzv. kontrolnik, obrazac kojim su definirane sve jedinice u popisnom krugu.

Popisnica sadrži set pitanja o rođenju, mjestu stanovanja, migracijama. obrazovanju, ekonomskim karakteristikama, te prvi put, pitanja o određenim zdravstvenim poteškoćama.

U upitniku o domaćinstvu nalaze se pitanja o stambenoj jedinici, poljoprivrednim dobrima, o broju osoba koje žive u domaćinstvu i porodici.

U prosjeku će boravak popisivača u jednom domaćinstvu od 3 do 4 člana trajati oko sat vremena.

Ukoliko se desi da popisivač ne pronađe nikoga u stanu, ostavit će potvrdu sa vremenom svoje sljedeće posjete. Uoliko se desi da popisivač tri puta naiđe na zaključana vrata, ostavit će potvrdu sa adresom nadležne općine u kojoje su građani trebaju izvršiti svoju dužnost.

V.A.Z., Manjine.ba

One Comment on "Pogledajte kako izgleda upitnik za Popis stanovništva 2013"

  1. jedigovna 29.08.2013. at 14:07 ·

    Ja kao Bošnjak vidim cijeli niz propusta, naime zasto samo 46 pitanja? Kako će iz tako malo podataka zaključiti i uspješno detektovati moguće zbunjene i potencijalne Bošnjake i opet ih kao i bezbroj puta dosada odvesti u propast!!! Sa 46 pitanja danas nemoreš ni skontat ni da li je insan a kamo li šta drugo. Zaobišli su mnoga važna pitanja kao da li i koliko tetičnih od amidžinicine strine imaš, koji broj cipela nosiš kad obuješ priglavke(odgovara se sa da i ne) i bezbroj drugih podjednako bitnih. Naravno da ne bi bilo prelagano, ne trebaju sva pitanja da budu sa odgovorima na zaokruživanje neka bi trebala biti i trik pitanja kao i pitanja sa nadopunjivim odgovorima kao na primjer Ko rano rani________

    Ovo je jos jedna od CIA podvala da zavade srpske narode sa područija nekadašnje SHS.

    92% ljudi ne konta ovaj post lajkaj ako si u preostalih 18%.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.